Megnéztük, hogy dolgoznak az embercsempészek Röszkén

Fotó: VS.hu / Cservenák Zoltán

-

Több csoport is akciózik mindennap kora estétől reggelig „Röszke 2.” mellett. Ösvényen kísérik el az embereket a főútig, ott egy kerítésen kell átbújni a benzinkúthoz, és kezdődhet az alku. 500 és 1000 euró között van a tarifa, a felét kell előre fizetni, és „kurva gyorsan” kell dönteni. A rendőröket mindez nem nagyon izgatja.


„Ilyen show-t akkor láttam utoljára, amikor benzint csempésztek” – kaptunk el egy párbeszédet két rendőr között a benzinkút mellett, az 5-ös főúton, miközben kísérték a migránsokat. A röszkei körforgalomtól a regisztrációs táborba, hivatalos nevén az idegenrendészeti előállítóhelyre vitték őket, az úton a rendőr azt is elmesélte társának, hogy amikor egy nyugdíjas kollégája lebukott embercsempészés miatt, annyit mondott a nyomozóknak, hogy „srácok, nektek hoztam őket”. Úgy tűnik tehát, a hatóság pontosan tudja, hogy mi zajlik a benzinkúton.

Megnéztük, a kúton esténként tényleg több embercsempészcsapat dolgozik. Amikor a menekültek – általában a síneken – átérnek Szerbiából Magyarországra, akkor egy részük nem megy be a gyűjtőpontba, hanem megkerülik azt. Mások a gyűjtőpontból jutnak ki, a területen tehát mindig akadnak menekültek.Itt, a röszkei körforgalom és a regisztrációs tábor közötti zöldterületen a csempészek egy ösvényen elkísérik a menekülteket a főútig, ahol egy autó is takarja őket. Ha a csempészek egyik embere jelt ad, a menekültek kisebb csoportokba verődve átszaladnak a főúton a benzinkút parkolójának kerítéséhez. Ott egy résen átbújva, amilyen gyorsan csak tudnak, üzletet kötnek, majd autókba, furgonokba szállnak. Az úti cél legtöbbször Budapest, Bécs és München.A dolog nem megy mindig zökkenőmentesen, hiszen az üzletet helyben kötik, ezért gyakran hallható veszekedés és lármázás. „Felét most, felét a végén! Kurva gyorsan döntsék el, mit akarnak!” – mondja agresszíven egy férfi az autója körül álló három-négy tétovázó migránsnak és kísérőjüknek. Budapestig 500 és 1000 euró között van a tarifa, de akinek szerencséje van, ennyiből az osztrák–magyar határig is eljuthat. Nem sokkal később nagyjából tíz migráns lépett át a parkoló kerítésén lévő nyíláson, és egy ott parkoló autóba próbáltak beszállni.

A kút kávézójában finoman érdeklődtünk, miért vannak ennyien a parkolóban. A kávét készítő hölgy mosolyogva csak annyit közölt, hogy az alkalmazottaknak megtiltották a nyilatkozatot. Annyit viszont elárult, hogy nem mi vagyunk itt az első újságírók, több külföldi stáb is járt már ott rejtett kamerákkal felszerelve.A benzinkúton körbejárva megfigyelhető a „munkamódszer”: a parkoló végében őrszemek szólnak, ha az úton rendőri mozgást látnak, olyankor megy a riadólánc. Egészen a benzinkút bejáratáig, mert ottjártunkkor több esetben is előfordult, hogy onnan futnak be migránsok a parkolóba. Ilyenkor a csempészcsapatok egyik tagja igyekszik a migránsok elé futni, és a saját sofőrjéhez terelni őket. A csempészcsapatokban vannak nők is, az ő dolguk a megfigyelés, majd a riadt menekültek bizalmába férkőznek, és a saját sofőrjükhöz csábítják őket.

A kúton nagyjából leosztják a lapokat a csempészek: egymás fuvarjait nem próbálják elorozni. Az ott kávézó bámészkodó „civileket” igyekeznek ellenőrizni. „Magyarok vagytok?” – kérdezi tőlünk egy barna bőrkabátos, nagydarab férfi. Mikor válaszolunk, hogy igen, már jön is a kérdés suttogva, hogy civil rendőrök vagyunk-e, mert ő az. „Szerinted így néz ki egy rendőr?” – mutatunk végig magunkon nevetve, ekkor továbbáll.

Pár perc múlva látjuk, hogy bemegy a kút kávézójába, és onnan néhány migránssal egy furgon felé távozik a parkolóban. Nyilván ezt csinálja egy civil rendőr – motyogjuk magunk elé, de ekkor úgy döntünk, hogy vesszük a lapot, és inkább távozunk.

Amikor a regisztrációs tábornál a kaput őrző rendőröknek elmeséltük, hogy mi zajlik a benzinkúton, azt mondták, ők nem tudnak mit tenni, mert nem hagyhatják el a helyüket. Hívjuk inkább a 107-et.A benzinkúttól kétszáz méterre lévő körforgalomnál egy másik kút is van, megnéztük azt is. Érkezésünk után nem sokkal – az autót látva – egy arab nő jött oda hozzánk, és arról érdeklődött, hogy aktívak vagyunk-e. Hirtelen nem értettük, majd közölte: Bécsbe szeretne eljutni nővérével, és szabad autót keres. De volt olyan is, aki a rendőröket elkerülő útvonal vagy taxi után érdeklődött.

A környéken több rendszám nélküli, rendszerint sötétített ablakú, hetek óta elhagyott autót is látni, ezeket feltehetően embercsempészek hagyják hátra. A rendőrség legutóbb múlt héten szerdáról csütörtökre virradó éjjel razziázott az M5-ös autópályán. 200 rendőr lezárta a sztráda egy szakaszát, majd a Budapest felé vezető oldalon egy ellenőrző-áteresztő pontot alakítottak ki. Az este eredményeként 25 magyar állampolgárt állítottak elő és 184 határsértőt fogtak el.