Megnézheti, mennyit költöttek benzinre a politikusok 2015-ben

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd / MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A Népszabadság szerezte meg az adatokat.


Csaknem 4 millió forintért tankolt tavaly Lázár János, ezzel ő lett a csúcstartó a tárcavezetők, az államtitkárok és a helyettes államtitkárok között – derül ki Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) által a Népszabadságnak megküldött adatokból.

Az üzemanyagköltséget kilométerre átszámolva a Miniszterelnökség vezetője tavaly 130-140 ezer kilométert mehetett a szolgálati autójával, ami azt jelenti, hogy akár 360-szor is megtehette a munkahelye és lakása közti utat, azaz szinte minden nap ingázott Budapest és Hódmezővásárhely között.

Lázár után a listán Seszták Miklós fejlesztési tárcavezető következik, az ő autójába 1,89 millióért tankoltak.

A legkevesebbet Rogán Antal költött benzinre az adófizetők pénzéből: 170 ezer forintba került az üzemanyag a miniszterelnöki kabinetet vezető miniszter által használt kisbuszba. A lap szerint ez nem is olyan kevés, ha figyelembe vesszük, hogy Rogánt október 19-én nevezte ki tárcavezetőnek az államfő. Így tavaly összesen 74 napot, ebből 52 munkanapot volt hivatalban. Átszámolva ez azt jelenti, hogy 5900 kilométert tehetett meg 2015-ben, ami átlagosan napi 80, munkanaponként 103 kilométeres távot feltételez. Ez nem kevés, ha figyelembe vesszük, hogy Rogán a második kerületi Pasa parkban lakik, munkahelye és parlamenti képviselői választókerülete is a Belvárosban található.

Az állami vezetők szolgálati autó­flottáját fenntartó szervezet adatai alapján a kormányzati politikusok – a korábbi évekhez képest alacsony benzin- és gázolajárak mellett is – összesen 149 millió forint értékben tankoltak 2015-ben, és ebben nincs benne Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter autós költsége, ők ugyanis kiemelten védett állami vezetők, szállításukról és biztonságukról részben a TEK, másrészt a belügy és a honvédség saját hatáskörben gondoskodik.