Megnevezték a tragikus munkácsi fegyveres összetűzés szervezőjét

-

Az ukrán belügyminisztérium hétfőn közölte, hogy a Jobboldali Szektor szélsőséges szervezet helyi vezetője, a nacionalista Roman Sztojka volt a szombati munkácsi fegyveres összetűzés szervezője. Munkácson fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be.


A kárpátaljai városban a hét végén hárman haltak meg a Jobboldali szektor (PSZ) fegyveresei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége, valamint a rendőrség között kitört lövöldözésben egy sportkomplexumban. A konfliktus több forrás szerint a csempészpiac újrafelosztásával függhet össze.


Sztojka, a PSZ kárpátaljai parancsnoka kulcsszerepet játszott a munkácsi fegyveres viszály kirobbantásában. Erről az ukrán belügyi tárca szerint maga Sztojka beszél egy videofelvételen, amelyet az események után több PSZ-es részvételével vettek fel. A 32 éves Roman Sztojka a belügyi közlemény szerint korábban az ukrán belügyi erőknél szolgált rendőrként, és kétszer – 2007-ben és 2009-ben is – felelősségre vonták fegyelemsértés miatt, második alkalommal elbocsátották.


Fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be

A konfliktus miatt Kijev hétfőn menesztette a kárpátaljai vámparancsnokság vezetését, az ukrán elnök pedig elrendelte a törvénytelen fegyveres szervezetek lefegyverzését és a csempészés felszámolását.

Lengyel Zoltán polgármester a Mukachevo.net munkácsi hírportálnak elmondta: a városban nyugalom van, a fegyveres összetűzés nem folytatódik, a polgármesteri hivatal azonban elrendelte valamennyi közműszolgáltató és állami objektum megerősített őrzését.


A Jobboldali Szektor fegyveresei szombaton Munkácson megtámadták Mihajlo Lanyo képviselő sportklubjának egy kávézóját, valamint egy rendőrposztot. Az összetűzésben a szélsőségesek gránátvetőket is használtak. A három halálos áldozat mellett 11 ember megsérült.

A Jobboldali Szektor az európai integráció melletti és a Janukovics-rezsim elleni tavalyi Majdan-tüntetések önvédelmi erőiből jött létre. Tagjait az oroszbarát szakadárokkal vívott kelet-ukrajnai harcok miatt fegyverezték fel, és az ukrán reguláris fegyveres erők oldalán részt vesznek a szakadárokkal vívott összecsapásokban. A PSZ tagjai azonban, Kijev ez irányú törekvései ellenére, nem tagolódtak be teljesen a hadseregbe, és nem engedelmeskednek maradéktalanul a hadvezetés parancsainak.