Az Iszlám Állam magára vállalta a manchesteri robbantást

Fotó: Citizenside / CITIZENSIDE/Chris Whiteside

-

A 23 éves Salman Abedi már korábban is feltűnt a brit nyomozóknak.


Salman Ramadan Abedinek hívták a férfit, aki hétfőn este 22 embert ölt meg egy házi készítésű bombával egy manchesteri koncerten - írja a CBS News. Az NBC News Twitter-oldalán is őt nevezik meg támadóként. Abedire már korábban is felfigyeltek a manchesteri rendőrök.




Az Iszlám Állam magára vállalta a terrortámadást. Theresa May azt mondta, a vizsgálatok arra összpontosulnak, hogy Abedi teljesen egyedül követte el a merényletet, vagy csoportosan készítették a bombát. A szakértők kételkednek az Iszlám Állam szerepében, mert a terrorszervezet közleményéből az derül ki, hogy ők úgy tudják, több bomba is robbant. A rendőrség viszont átkutatta a környéket, és nem találtak másik robbanószerkezetet. Az ISIS nem is nevezi meg Abedit, csak azt mondták, "a kalifátus katonája" robbantott Manchesterben.

Egy másik 23 éves férfit letartóztattak Manchester Chorlton városrészében kedden, a rendőrség megerősítette, hogy neki is köze van a robbantáshoz. Őt nem nevezték meg, de még délután is fogva tartották. Egész délelőtt razziáztak Whalley Range és Fallowfield városrészekben is.
A New York TImes ISIS-szakértője 10 pontban foglalta össze, mit kell figyelembe venni, ha a terrorszervezet magára vállal egy terrortámadást.



A CBS Chicago viszont egy volt FBI ügynököt kérdezett meg. Szerinte egyértelmű, hogy a robbanás mögött az ISIS állt.