Megnehezítené a közérdekű adatokhoz való hozzáférést a kormány

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt / MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-


Többféleképpen is keresztbe tenne a kormány azoknak, akik közérdekű információhoz akarnak jutni az állam működéséről. Erre utal legalábbis Trócsányi László igazságügyi miniszter tegnap beadott törvénymódosító javaslata. A tervezetet az Index és a 444 is összegezte, eszerint:


  • Eddig csak az adatok fizikai lemásolásáért, fénymásolásáért kérhetett pénzt az állam az adatigénylőtől. A javaslat szerint ezentúl az élőmunkaköltségért (ide tartozhat mondjuk az iratok kikeresése, leválogatása, adatbázis készítése) is kell majd. Vagyis drágább lesz az adatokhoz való hozzáférés, ráadásul előre kell majd fizetni.
  • Ezentúl azokat a közérdekű adatokat, amik szerzői jogi védelem alá esnek, nem lemásolva adják oda, hanem csak megmutatják. Ez különösen érdekes lesz egy olyan ügyben, amelyben mondjuk 30 ezer oldalról van szó, amelyet az azt kiperelő újságíró esetleg fel is akarna dolgozni.
  • A döntést előkészítő adatokat nem kell kiadni. Ez eddig is így volt, ezentúl viszont ez a védelem minden olyan adatra kiterjedne, ami további döntéseket készíthet elő. Csak reménykedni lehet abban, hogy nem lesz olyan adatgazda, amely minden adatra ráfogja majd, hogy az még további döntésekhez kell majd.
  • Ezentúl aki adatot igényel, annak meg kell adnia a nevét, vége az anonim adatigénylésnek.