Megmérgezte a MotoGP-t Rossi és Márquez konfliktusa

Fotó: AFP / MANAN VATSYAYANA

-

Massa szerint hibázott, Vettel szerint nem a MotoGP sztárja, Valentino Rossi, aki fellökte Marc Márquezt Malajziában. A Honda szerint Márquez nem gáncsoskodott, a szövetség elnöke anarchiától tart.


„Megmérgezte a MotoGP atmoszféráját Valentino Rossi és Marc Márquez konfliktusa” – jelentette ki Vito Ippolito, a Nemzetközi Motorsport Szövetség elnöke. A tizedik vb-győzelméért harcoló Rossi és címvédő Márquez különharca Malajziában érte el a tetőfokát, amikor Rossi megrúgta a spanyol motorját, aki ezzel kiesett a versenyből. Rossi úgy érezte, Márquez feltartja őt, és „gyerekesen viselkedik”, gondolván, ha már nincs esélye vb-t nyerni, legalább ne nyerjen Rossi sem, akkor már inkább Jorge Lorenzo legyen a bajnok.


A vasárnapi, valenciai idényzáró előtt Rossi előnye csupán hét pont Lorenzo előtt, ám az olaszt megbüntették a malajziai futam után, így az utolsó helyről kell rajtolnia Valenciában.


Nem csillapodnak az indulatok

Rossi fellebbezett a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, amely két nappal a futam előtt, november hatodikán hoz majd döntést. Az ügy hullámai pedig nem csillapodnak: Márquez dulakodott két olasz újságíróval az otthona előtt, Lorenzo kijelentette, hogy Rossit csak a hírneve miatt nem zárták ki azonnal a futamon, Rossi és Lorenzo közös csapata, a Yamaha viszont fellebbezett az ítélet ellen, miközben Lorenzo véleményét is elismerte.


Márquez csapatának névadó szponzora, a Repsol azzal fenyegetőzött, hogy kiszáll a sorozatból, míg Rossi rajongói több mint félmillió aláírást gyűjtöttek össze, hogy ne kelljen az utolsó helyről indulnia az olasznak Valenciában.


Vettel helyesli Rossi tettét

A hétvégén két Forma-1-es pilóta, Sebastian Vettel és Felipe Massa is elmondta a véleményét. Vettel úgy érzi, Rossi harcolni fog a vb-címért Valenciában, noha először azt mondta, el sem indul a futamon: „Mindent belead majd, harcolni fog, mert ilyen a természete, és van is esélye. Az pedig abszolút helyes volt, amit Malajziában tett.”


Massa nem egészen így látja: „Nagy rajongója vagyok Valentinónak, de most hibázott. A másik versenyzőre nézni, bevárni a kanyarban, aztán felé rúgni, ez hiba volt.” A Williams pilótája ugyanakkor úgy kalkulál, a MotoGP-ben még mindig sokkal jobbak Rossi esélyei, mint egy autóversenyen lennének, mert „eleve hárman vannak az utolsó sorban, és igazából csak négy motor emelkedik ki a mezőnyből, az egyik pedig Rossié, ezért szerintem könnyen negyedik lehet. Az egyedüli kérdés, képes-e nyerni Lorenzo.”


Nyilvános a telemetria

Beszállt a csatába a Honda is. Nakamoto Suhei, a MotoGP-részleg elnöke azt mondta, a telemetria-adatok ellenőrizhetők, ha a nemzetközi szövetség, a sorozatot szervező Dorna cég, vagy a média ezt szeretné. És mit mutatnak az adatok? Márquez „még vissza is húzta a motorját az ütközés előtt, majd hirtelen blokkolt az első kerék, amitől elesett” – ennél a blokkolásnál Rossi megrúgta a fékkart a Honda szerint.


A gyár tagadja, hogy Márquez nem ment maximumon, és csak Rossi feltartásáért versenyzett: „A verseny elején, nehéz tankkal küszködött, ahogy sok más versenyen is idén. Amikor Lorenzo elment mellette, hibázott, aztán extrém, de biztonságos előzésekbe bonyolódtak Rossival. Nagyon jó köridőket futottak, majd miután Márquez elesett, Rossi nem lett gyorsabb, mint addig.”

Jegyezzük meg, nem is nagyon lett volna értelme, mert addigra Lorenzo már messze járt, és feltehetőleg abban az idegállapotban Rossi is inkább biztonsági motorozásba kezdett.


Anarchiába torkollhat

Ippolito úgy érzi, a két bajnok tusakodása anarchiához vezethet, és aláaknázhatja a sportág fejlődését. Ahogy elmondta, „mindenkinek joga van véleményt mondania, de a szavaknak és tetteknek mindig van következménye, amiért mindenkinek vállalnia kell a felelősséget, főleg a versenyzőknek, akik százezrek példaképei.”


Az elnök nem nevezte meg egyik versenyzőt sem a nyilatkozatában, de tiszta, fair versenyt vár az idényzárón.

A Honda pedig fair volt Rossival, aki „kiváló munkát végzett idén, és ha bajnok lesz, teljesen megérdemelten lesz az. Csak növeli a tiszteletünket, hogy 36 évesen képes ennyire gyorsan és kiegyensúlyozottan versenyezni.” Rossi vádjait, és a malajziai tettét viszont nem értik, csak remélik, hogy a versenyző majd újra átgondolja ezeket.