Megmentette faját, így 30 év fogság után szabadulhatott

-

A hím kaliforniai kondorkeselyűt 1985-ben azért fogták be, hogy a fajt megvédjék a kihalástól. Úgy tűnik, ez sikerült is. A most nagyjából 35 éves, AC-4 jelű állat a tenyésztési program alatt harminc kondort nemzett.


A madár szabadságának feláldozása révén, úgy tűnik, sikerült megmenteni a fajt, amely a nyolcvanas években még kihalófélben volt. A hím egyike volt az összesen 23 kaliforniai kondorkeselyűnek a világon, amikor befogták.

A tudósok szerint az ólommérgezés volt az egyik fő oka annak, hogy a csaknem három méter szárnyfesztávolságú dögevő madarak a kihalás szélére sodródtak. Akkoriban ugyanis a vadászok ólomlövedéket használtak puskáikban, a kilőtt állatok teteméből lakmározó keselyűk pedig gyakran lenyelték a mérgező lőszer darabjait.

A kaliforniai törvényhozók 2013-ban döntöttek arról, hogy 2019-re fokozatosan kivonják a forgalomból a vadászatra használt ólomgolyókat.

Az idén, hála a tenyészprogramnak, biológusok 19 keselyűfészket figyeltek meg, többet, mint bármikor az elmúlt években.

A tudósok reményei szerint a nyomkövetővel megjelölt AC-4 még a párzási időszak vége előtt talál magának társat, hogy további keselyűfiókákat nemzzen.