Megmenekülhet a kommunikációs képzés az egyetemeken

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János

-

Elkészült az új felsőoktatási szakjegyzék tervezete. Alapképzésben és mesterképzésben sem szűnne meg a kommunikáció és médiatudomány szak. A felsőoktatási szakképzésből viszont kikerülne. Ismét osztatlan formában képezhetik majd a pszichológusokat, elméleti közgazdászokat, és létrejön az ötéves agrármérnöki képzés.


Elvégezte a bolognai rendszer felülvizsgálatát az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkársága. Ennek eredményeként kialakította a 2016-os felvételi eljárástól érvényes felsőoktatási szakjegyzék új, korrigált változatát.

Az előterjesztés alapján a felsőoktatási intézményekben a következő fontosabb változtatásokat tervezik:

  • újra osztatlan formában képezhetik majd a pszichológusokat és az elméleti közgazdászokat,
  • létrejön az ugyancsak ötéves agrármérnöki képzés,
  • alapképzésben és mesterképzésben sem szűnik meg a kommunikáció és médiatudomány szak,
  • a felsőoktatási szakképzésben viszont megszűnik, ahogy a szabad bölcsészet szak is külön szakirányként,
  • a jövőben a (nem tanári) ének-zene szak a jövőben zenekultúra, míg a logisztikai menedzsment ellátásilánc-menedzsment néven szerepel majd.,
  • a megszüntetésre javasolt szakok között továbbra is szerepel a nemzetközi tanulmányok alapszak, amely azonban a mesterképzésben megmarad – az erről szóló vitáról itt írtunk, a rektorok tiltakozásáról pedig itt,
  • a terminológia mesterszakra ugyancsak megszüntetés vár,
  • kivezetnek néhány olyan alapképzési szakot, amelyek nem specifikus szakmára készítenek fel, mint például a műszaki menedzsert és az ipari terméktervező mérnököt – ezek azonban a mesterképzésben megmaradnak.
A változásokról az elmúlt hetekben számos értesülés napvilágot látott. A legnagyobb visszhangot az váltotta ki, amely szerint a kommunikációs képzés csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lesz elérhető – ezt az Emmi akkor cáfolta, és hangulatkeltésnek nevezte.

A Felsőoktatási Kerekasztal április 21-én, a kormány májusban tárgyal a javaslatról.