Megmenekülhet a győri Audi, nem lesz gigasztrájk

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

-

Információink szerint megszületett a bérmegállapodás a győri Audi-gyárban. Így elmaradhat a sztrájk.


Bár hivatalosan csak hétfőn jelentik be, a Buksza információi szerint megszületett a megállapodás a győri Audi-gyárban a fizetésekről, így valószínűleg nem lesz sztrájk az üzemben. A győri audis dolgozókat képviselő Audi Hungaria Független Szakszervezete (AHSZF) a Facebook-oldalán (pdf) bejelentette, hogy valóban sikerült megállapodást kötni a vállalatvezetéssel, de a konkrét számokról nem adtak hírt.


A birtokunkba került dokumentumból kiderül, hogy a havi 170-289 ezer forintos fizetéshez jutó Audi-dolgozók 16-20 ezer forintos béremelést kapnak, a 290 ezer forintnál nagyobb fizetéssel rendelkezők pedig 15 ezer forint többletre számíthatnak. A béremelés visszamenőleges hatályú, január 1-jétől érvényes, és a májusi prémiumokat is az új bértábla alapján számolják majd. A bérmegállapodás része a béren kívüli juttatások emelése is. Az úgynevezett Választható Béren Kívüli (VBK) juttatások fejenként évi 570-630 ezer forintra emelkednek. Hétfőn várhatóan ezeket a számokat jelentik be a tárgyaló felek, azaz az Audi-gyár és a szakszervezet (AHFSZ) vezetői.


A pénteki megállapodás feszült bértárgyalásoknak vethet véget. Szerdán a Reuters hírügynökség is írt arról, hogy Magyarországon gigasztrájkot kezdeményezhetnek az autóipari dolgozók, köztük a győri audisok, ha nem sikerül megállapodni a munkáltatójukkal. Az Audi dolgozóit tömörítő AHFSZ kedden utasította a cég vezetésének két ajánlatát, majd folytatódtak a bértárgyalások, ám ezzel párhuzamosan a szakszervezet elkezdte előkészíteni a sztrájkot. A Reuters egyébként cikkében utalt arra, hogy a magyar gazdaság számára egy sok céget érintő autóipari sztrájk kedvezőtlenül érintené a gazdaságot, mivel a szektor az ország ipari termelésének ötödét adja, exportjának pedig tíz százalékát.A Vs.hu pénteki cikkéből pedig kiderül az is, hogy a magyar gazdaságban nem csak az autóiparban, hanem más területeken is egyre durvább bérkövetelésekkel állnak elő a munkáltatók. A kereskedelmi dolgozók 10-20 százalékos emelést akarnak elérni, a Tescónál már készül a sztrájk. A héten a Volán-dolgozók is beszüntették volna a munkát, ha az állami tulajdonos nem állt volna elő béremelési ajánlattal az utolsó pillanatban.