Megmarad a Kerényi szerint "buzilobbit propagáló" egyetem

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK / AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Úgy tűnik, mégsincs veszélyben a színművészeti. Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott nem egyeztetett a kormánnyal, mielőtt a Színház- és Filmművészeti Egyetem elleni kirohanására ragadtatta volna magát. Legalábbis erről tájékoztatta a miniszter az egyetem rektorát.


„Nyugodtan ki merem mondani: ha én lennék az alkirály, elvenném a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől a színészképzés jogát a pénzzel együtt.” „Egy új úton kell elindulni, fel kell venni ez ellen az erő ellen a harcot. Ez a buzilobbi tulajdonképpen, (…) ez ellen előadásokat kell létrehozni, de főleg iskolákat!” Egyebek között ezt mondta a Keresztény Színházi Fesztivál minapi rendezvényén Kerényi Imre, akit korábban a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével bízott meg a miniszterelnök. A rendező-színigazgató, aki néhány éve még maga is tanított a Színművészetin, most új képzőhelyet hozna létre a Ludovikán, vagyis a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. (Az épületegyüttes része egyébként a Bárka Színház, vagyis a szükséges tér egy része akár már adott is lenne.) Kerényi megnyilatkozása után a Színművészeti rektora, M. Tóth Géza azonnal a miniszterelnök és a miniszter hivatalos állásfoglalását kérte, amely most érkezett meg. Eszerint „a kormány nem fogadott el és nem is tárgyalt olyan előterjesztést, amely az egyetem átalakítását vagy megszüntetését célozná”. A rektor közölte, hogy a tájékoztatást tudomásul vette, az ügyet lezártnak tekinti, de egyúttal személyes találkozót kért Balogh Zoltán minisztertől, hogy részletesen egyeztessenek a jelenlegi helyzetről.


A zsidólobbi kimaradt

A Független Előadó-művészeti Szövetség frappáns nyílt levélben üzent Kerényi Imrének. Ha másért nem, a stílusa miatt mindenképpen szó szerint idézzük: „Tisztelt tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott Úr! Felhívjuk kedves figyelmét, hogy a zsidólobbi kimaradt. Meg a díszletfestők. Üdvözlettel, a FESZ elnöksége”