Meglovagolja a szilveszteri támadásokat a szélsőjobb Németországban

-

Szélsőjobboldali terror veszélyére figyelmeztet a német szövetségi bűnügyi hivatal elnöke a szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális zaklatásokkal és rablásokkal kapcsolatban.


Holger Münch a Bild am Sonntag című német lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy a szélsőjobb a Kölnben és más városokban elkövetett szilveszteri támadások miatt megjelent félelmet kihasználva önvédelemre szólítja fel a lakosságot, hogy "szalonképessé" váljon, és az állami erőszak-monopólium ugyan nincsen veszélyben, de a hatóságoknak fokozott figyelemmel kell foglalkozniuk az önjelölt polgári védelmi csoportok szerveződésével.

Arra a felvetésre, hogy egyre több a bevándorlók és menekültszállások elleni támadás, Kölnben pedig szélsőjobboldaliak és futballhuligánok egyik éjjel hajtóvadászatot indítottak külföldiek ellen, az elnök azt mondta, hogy a hatóságok nem tűrik el az önbíráskodást, de az ügyek gyors feltárására és ítéletekre is szükség van a "szélsőjobboldali bűncselekmények dinamikájának megtöréséhez". Ha ez nem sikerül, a legrosszabb esetben akár olyan "terrorista struktúrák" is kialakulhatnak, mint a nyolc török és egy görög bevándorló, valamint egy rendőr meggyilkolásáért, több robbantásos merényletért és számos bankrablásért felelősnek tartott Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű neonáci terrorista sejt - mondta Holger Münch.

A lakosság félelmének erősödését jelzi, hogy a szilveszter óta eltelt két hét alatt csak Kölnben 300 engedélyt nyújtottak be riasztó-, illetve gázfegyver tartására, míg tavaly egész évben 408 ilyen engedélyt adtak ki. Más városokban is megugrott az engedélykérelmek száma, és a növekedés már tavaly ősz óta, a menekültválság elmélyülése óta tapasztalható. Ugyanakkor a hivatal szerint a menedékkérők között nincs aránytalanul sok bűnöző. "A bűnözés nem növekedik annyira gyorsan, mint a menekültek száma" - hangsúlyozta a Bild am Sonntagnak adott interjúban a legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv elnöke.

A hivatal egyelőre vizsgálja, hogy van-e összefüggés a bevándorlás és a nők elleni szexuális zaklatás között. Szilveszter éjjel egy nagyjából ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, amelyek elkezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Két nőt megerőszakoltak. Más városokban is történtek hasonló támadások. Áldozatok és tanúk arab vagy észak-afrikai származású támadókról számoltak be.