Meglépte a cserét a kormány: új ember megy Berlinbe, Brüsszelbe is

Fotó: AFP / JOHN THYS / AFP / JOHN THYS

-

Lázár János bejelentette: Györkös Péter brüsszeli nagykövet Berlinbe megy, a helyére Várhelyi Olivér eddigi nagykövethelyettes kerül.


Korábban közölt információinknak megfelelően Györkös Péter, a brüsszeli magyar állandó képviselet eddigi vezetője lesz ősztől Magyarország berlini nagykövete. A hírt Lázár János jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón. Az eddigi berlini nagykövet, Czukor József négy éves mandátuma már régen lejárt, így ő hazatér, és miniszterelnöki főtanácsadóként dolgozik majd tovább.


Korábban azt írtuk, Györkös Péter helyére Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekkel foglalkozó államtitkára utazhat ki Brüsszelbe, de az ő kinevezését a szakmában többen azért nem támogatták, mert úgy vélték, nincs elég uniós tapasztalata.

Lázár János bejelentéséből most az is kiderült, végül nem Takács megy az állandó képviselet élére, hanem Györkös Péter eddigi helyettese, Várhelyi Olivér lép előre egyet. A változásokra még a nyáron sor kerül, így szeptembertől már mindenki új tisztségében dolgozhat tovább.

Mint korábban írtuk, a mandátumok lejárta mellett a személycserék oka az is lehet, hogy Lázár János szerint Györkös Péter vezetésével „túlságosan is szakmai szemléletű”, „nem elég harcos” magatartás jellemezte a brüsszeli képviselet munkáját. A jövőben a kormány más felfogású diplomáciát vár el.