Meglepően népszerű Darth Vader és pártja Odesszában

-

Az ukrán viccpártnak, Darth Vader pártjának hétezer szavazatot sikerült bezsebelnie a helyhatósági választásokon Odesszában. Ezzel ugyan még nem jutottak be a városi önkormányzatba, de a sötét nagyúr pártja még így is jelentős eredményt könyvelhet el.


Anatolij Bojko, a szervezet Odessza megyei részlegének vezetője azt mondta, hogy egy kisebb járási központ választóinak számával egyenlő mennyiségű állampolgár szavazott egy valódi programmal nem rendelkező, nyíltan a választásokból tréfát űző formációra. „Ha ennyien készek vagyunk Darth Vaderre szavazni, akkor kire is haragszunk? Kit akarunk felelőssé tenni problémáinkért?" - tette fel a kérdést sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy ezen felül csaknem ötezer szavazatot kapott maga Darth Vader is, mint polgármesterjelölt, amivel a voksok 1,85 százalékát szerezte meg.


A sötét nagyúr pártjának jutott hétezer voks az összes szavazatnak csak a 2,74 százalékát teszi ki, ami az 5 százalékos bejutási küszöb alatt van.


44 Darth Vader a pártlistán

A Darth Vader Blokja tömörülést idén márciusban jegyezték be hivatalosan, mint civil szerveződést. Vezetőjét Volodimir Szkripecnek hívják. A városi tanács-választásra összeállított „pártlistájukon" 48 személy szerepel, akik közül 44-en Darth Vader néven vannak bejegyezve, csupán apai keresztnevük (otcsesztvo) különbözteti meg őket. Rajtuk kívül szerepel még a listán Mester Volodimirovics Yoda is.


A párttal szimpatizáló szavazók igyekeznek nyilvánosan is kifejezni politikai állásfoglalásukat: ukrán hírforrások korábban arról számoltak be, hogy vasárnap Odesszában az egyik szavazókörnél őrizetbe vették Csubakkát (az erről készült felvételt itt nézheti meg), a párt egyik jelöltjét, mert nem volt hajlandó megmutatni iratait a rendőröknek. Egy Darth Vader jelmezt viselő férfinak pedig nem engedték, hogy szavazzon, mert nem vette le a sisakját.


A központi választási bizottság (CVK) közben nagy késéssel, csak kedden kezdett adatokat közölni A részvételi arányt is csak keddre virradóan tették közé, eszerint alig több mint 46 százalékos volt országosan a részvétel az ukrajnai helyhatósági választásokon.

Délután váratlanul elhalasztották a kijevi városi választási bizottság elnökének bejelentett sajtótájékoztatóját. A bizottságnál délelőtt annyit közöltek, hogy a szavazatok több mint 50 százalékának feldolgozása alapján Vitalij Klicsko jelenlegi főpolgármester áll az első helyen, őt három jelölt követi egymáshoz nagyon közeli eredményekkel, százalékokat azonban nem hoztak nyilvánosságra.
Eddig csak civil szervezetek közölték saját, úgynevezett párhuzamos szavazatszámlálásaik nem hivatalos eredményét egyes nagyvárosok tanács-, illetve polgármester-választásának állásáról. Az OPORA nevű ukrán szervezet számításai szerint például Odesszában és Harkivban a jelenlegi polgármester nyerte a választásokat.

Darth Vadernek egyre nagyobb a kultusza Odesszában: pár nappal ezelőtt egy Lenin-szobrot faragtak át a Csillagok háborúja központi figurájává.