Meglepődtek a fideszesek, Orbán szóba sem hozta a merényleteket

-


A párizsi merényletek és a Fidesz-kongresszus lefújása után két nappal kiadós miniszterelnöki eligazításra és helyzetérzékelésre számítottak a hétfői frakcióülésükre igyekvő fideszes képviselők. Az ülésen meglepetésükre azonban nem esett szó a tragédiáról, Kósa Lajos frakcióvezető csak annyit mondott, hogy Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában fejti ki a történtekkel kapcsolatos gondolatait (ez meg is történt).


A miniszterelnök politikai stábja információink szerint vasárnap esti ülésén foglalkozott azzal, hogy a párt hogyan kezelje a merényleteket, a tanácskozáson végül is úgy döntöttek, hogy nem kell változtatni a migránsválsággal kapcsolatos eddigi fideszes kommunikáción, sőt, az ízlés határain belül maradva kifejezetten kerülni kell az „ugye mi megmondtuk, hogy baj lesz” típusú nyilatkozatokat.

A pártnak ehelyett a bevándorlással kapcsolatos eddigi kommunikációját kell erősítenie abban a négy pontban, amiről a miniszterelnök is beszélt napirend előtt, tehát
  1. meg kell védeni az EU külső határait,
  2. meg kell védeni az EU kultúráját,
  3. meg kell védeni az EU gazdasági érdekeit
  4. demokratikusabbá kell tenni az EU-t, hogy ne kényszeríthessen a tagállamokra - mint a kötelező kvóták esetében - általuk elutasított döntéseket.


A miniszterelnök környezetében információink szerint többek között azért sem akarnak egyelőre kommunikációs változást, mert arra számítanak, hogy néhány héten belül a mostaninál nagyobb támogatót kap az a bevándorlást veszélyforrásnak tekintő álláspont, amelyet Orbán Viktor kezdettől fogva képviselt.