Meglepő munkákra vágynak a diákok

Fotó: MTI/MTVA / Haáz Sándor

-

A szakácsmesterség a toplistán. Az általános iskolások harmada szeretne diplomát.


Kézenfekvő és érdekes eredményeket is hozott a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet iskolakezdés előtti – még július végén publikált – elemzése, amely kilencezer hetedikes tanuló megkérdezésével többek között arra kereste a választ, hogy az általános iskolás diákok hogyan képzelik el a jövőjüket, azon belül milyen munkát vállalnának.


A legmeglepőbb a legnépszerűbb mesterségek listája, legalábbis az első kettő mindenképp érdekes:
  1. állatgondozás
  2. szakácsmesterség
  3. számítógépes munkaBár a diákok elképzelései régiónként nem különböznek jelentősen, kedvezőbb gazdasági helyzetű régiókban magasabb a szellemi foglalkozást tervező gyerekek aránya. A diákok jövőbeli munkaválasztásánál fontos szerepet játszik az apa iskolai végzettsége. A magasabb iskolai végzettséggel rendelkező szülők gyerekei elsősorban szellemi munkát vállalnának, amelyhez olyan szintű iskolai végzettség kell, amilyen az apjuknak is van.


Az elemzésből kiderül továbbá, hogy a diákok harmada szeretne főiskolai vagy egyetemi diplomát. Ők alkotják a legnagyobb tábort. Szakközépiskolai érettségit, illetve szakmunkás-bizonyítványt plusz érettségit 18-18 százalékuk szeretne. A diákok kevesebb mint hatoda – 13 százaléka – szakmunkás lenne, 12 százalékuk beérné a gimnáziumi érettségivel, technikusi végzettséget pedig 6 százalék szeretne. Mindössze a diákok 1 százaléka tekintené befejezettnek a tanulmányait.az általános iskola után.