Meglepő intézkedést jelentett be a Facebookon a román kormányfő

Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU

-

Victor Ponta Törökországból, térdműtétje után posztolta, hogy a tervezettnél nagyobb mértékben csökken az áfa Romániában.


Victor Ponta román miniszterelnök váratlanul közölte, hogy a korábban bejelentett négy százalékpont helyett öt százalékponttal, 19 százalékra mérséklik az általános áfakulcsot, miközben a nemzetközi hitelezők ellenzik az áfacsökkentést.

A térdműtéte miatt Törökországban tartózkodó Ponta egy közösségi oldalon jelentette be, hogy a korábbi tervekkel ellentétben nem január 1-jétől, hanem akár már korábban bevezetik az alacsonyabb adókulcsot, de a pontos időpontot nem közölte. Korábban a román kormány azt tervezte, hogy január 1-jétől a jelenlegi 24 százalékról 20 százalékra mérsékli az áfát.

„Szerdán a kormánykoalíció képviselői meg fogják szavazni a képviselőházban a kormány által a parlament elé terjesztett adótörvény-tervezetet egyetlen változtatással, az általános áfakulcsot 19 százalékra csökkentjük (20 százalék helyett). (...) Van elég mozgástere a kormánynak a költségvetés előrelátható bevételei szerint a mérséklésre, és ezzel széles körű politikai konszenzust teremtünk” – írta Ponta egy közösségi oldalon, utalva arra, hogy az ellenzéki liberálisok is szorgalmazták az áfa 19 százalékra való csökkentését.

Májusban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttsége arra kérte az ellenzéket, ne szavazza meg a kormány adótörvény-tervezetét, mert a költségvetési bevételek alakulása nem olyan kedvező, mint ahogy a kormány állítja.

Jelenleg Romániában tartózkodik az Európai Bizottság szakértői küldöttsége, amely a Románia által az IMF szervezésében kötött többoldalú, nemzetközi, elővigyázatossági típusú hitelszerződés keretében Bukarest által vállalt kötelezettségekről tárgyal. Ennek eredményétől függ, hogy július 15-én az IMF küldöttsége is ellátogat-e Bukarestbe a tárgyalások folytatása érdekében. Az IMF delegációjának két legutóbbi felülvizsgálati látogatása kudarccal végződött, miután a felek bizonyos feltételekről nem jutottak megállapodásra.