Meglepő fejlemény a svéd ikeás gyilkosságban

Fotó: MTI/EPA / Peter Kruger

-

A svéd rendőrök gyúlékony folyadékot találtak azon a menhelyen, ahol a svédországi IKEA-ban késelő eritreai férfi lakott.


Fredrik Bengtsson, a svéd bevándorlási hivatal szóvivője elmondta, hogy a menhely a Svédország középső részén lévő Arbogában van. Az ott lakó 83 embert evakuálták, miután a rendőrök a gyúlékony tartalmú táskákat megtalálták. Ugyanakkor senkit nem vettek őrizetbe ezen a napon.

Az említett menedékhelyen lakott az a 36 éves eritreai férfi, aki hétfőn halálra késelt két vásárlót a Svédország középső részén fekvő Västeras városának IKEA áruházában. A svéd sajtó szerint a gyilkos önmagával is végezni próbált, és súlyos állapotban szállították kórházba, ahol azóta is ápolják. Tettének indítéka még mindig nem ismert.

A hatóságoknak egyelőre nem sikerült kideríteniük, hogy a gyújtogatásra alkalmas szer, amelyet a menhelyen találtak, milyen célt szolgált, ki akarta azt használni. Nem világos tehát, hogy a menedékkérőknek volt-e valami céljuk vele, vagy esetleg idegengyűlölő helybeliek rejtették azt el a tömegszálláson. Csütörtökön ugyanis egy maroknyi tüntető jelent meg a menhely környékén, és migránsellenes jelszavak kíséretében tojásokat dobáltak az épületre.

Svédországban a menedékkérők második legnagyobb csoportját a szíriaiak után az eritreaiak alkotják. Év eleje óta 4200 eritreai állampolgár kért menedéket a skandináv országban. A késelő menedékkérelmét elutasították a svéd hatóságok, és kitoloncolás várt rá a közeljövőben. Fennáll tehát a gyanú, hogy ez befolyásolhatta tette elkövetésében.