Meglepő ellenfél ellen vetik be a brit antiterrorista törvényt

-

A londoni King’s College-nak jelentős gyűjteménye van dzsihadista videókból. Az egyikre a Scotland Yard is kíváncsi, de az iskola nem akarja átadni, ezért vetik be a különleges jogszabályt.


A terrorizmus elleni törvényt használva próbálja kikényszeríteni a brit rendőrség, hogy az ország egyik leghíresebb felsőoktatási intézménye, a londoni Kindg’s College átadjon egy videófelvételt – írja az Independent. A Scotland Yard terrorelhárítási parancsnoksága (SO15) a bíróságtól kéri, hogy a törvényre hivatkozva megkaphasson egy felvételt a King’s College radikalizációt kutató központjától.

A King’s College közleménye szerint a szíriai harcosok által publikélt videót a központ nyílt forrásból szerezte. Bár ma már nem elérhető az interneten, az intézmény szerint a hatóságoknak az eredeti webhely szolgáltatójától kellett volna kérniük azt. A hatóságok eljárását nagyon aggasztónak tartják, mert az a terrorveszélyre hivatkozva sérti a tudományos kutatás szabadságát.

Ezen a héten ez már a második alkalom, hogy az SO15 az antiterrorista törvényre hivatkozva akar lefoglalni valamit. Korábban Secunder Kermani BBC-s újságíró laptopját akarták megkapni. Kermani azzal szerzett hírnevet magának, hogy interjúkat készített nyugati dzsihadistákkal.