Meglepetésszerűen rengeteg államadósságot fizettünk vissza!

Fotó: Wikimedia / Wikimedia

-

Ma 5 milliárd forintnyi tartozásunkat akartuk visszafizetni, de 142 milliárd lett belőle. Legnagyobb hitelezőnk állhat a háttérben.


Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) időről-időre vásárol vissza a korábban kibocsátott állampapírjainkból. Ez több okból teszi: egyrészt igyekszik egyenletesebbé tenni a törlesztések ütemezését, másrészt ezzel biztosítja, hogy ne álljon feleslegesen az állami pénz. Ma is egy ilyen visszavásárlásra készült az ÁKK, úgy tervezte, az idén és a jövő augusztusban lejáró diszkontkincstárjegyből is 5-5 milliárd forintnyit vesz vissza – ennyivel csökkentve az államadósságot. Egy-egy ilyen aukció során a tulajdonosoknak kell jelezniük eladási szándékukat – ám ők most meglepetésszerűen elképesztő mennyiséget, 145 milliárd forintnyit ajánlottak fel visszavásárlásra az ÁKK-nak. Az ÁKK nem lett volna köteles mindent megvenni, ám úgy döntött, köszöni szépen, a felajánlott mennyiség legnagyobb részét, 142 milliárdnyi diszkontkincstárjegyet visszavásárol. (Ez egyenértékű azzal, hogy visszafizeti az államadósságot). Könnyedén megtehette, az elmúlt időszak intenzív kötvénykibocsátásainak köszönhetően ugyanis szépen meghíztak az állami pénztartalékok. (Információink szerint ilyen visszavásárlásokra a közeljövőben többször is sor kerülhet majd). Az üzlettel mindenki jól járt:

az ÁKK piaci áron szerezte vissza az adósságot, az eladó pedig úgy tudott nagy mennyiségű papírtól megszabadulni, hogy azzal nem nyomta le az árat.
A legnagyobb hitelezőnk a háttérben Ezt az irgalmatlan mennyiséget mindössze két szereplő ajánlotta fel, úgyhogy szinte biztos, hogy legnagyobb hitelezőnk, a Franklin Templeton alapkezelő áll a háttérben. Az amerikai alapkezelő március végén 12,6 milliárd dollár értékben tartott magyar állampapírokat portfóliójában, azaz tartozásunk több mint tizede vele szemben állt fent. A Templeton különösen sokat, több mint 260 milliárd forintnyit birtokolt a most visszavásárolt sorozatból – tehát volt miből felajánlania. Ráadásul amióta megvette, a diszkontkincstárjegyek árfolyama megemelkedett, így szép haszonnal tudott tőlük megszabadulni. A piacon mindenki azt találgatta, hogy ez azt jelenti, hogy az alapkezelő lassan kivonul Magyarországról, vagy csak az amúgy is hamarosan lejáró államkötvényeket cseréli későbbi lejáratúakra? Ha kivonulna, az ugyanis kellemetlen nyomás alá helyezné a piacunkat, jelentősen megnehezítené az állam finanszírozását. Ám információink szerint ettől nem kell félnünk, a Templeton ugyanis már meg is vásárolta a vágyott hosszú lejáratú papírokat.