Meglepetésre nem kapott új bizonyítványt Magyarország

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

Maradt a bóvli. A Moody's nem bántotta a a magyar osztályzatot


Bár a Moody's hitelminősítő eredeti menetrendje szerint pénteken adott volna új bizonyítványt Magyarországnak, a cég péntek éjszaka közölte, nem vizsgálta felül a magyar besorolást, azaz minden marad a régiben. Tehát Magyarországot továbbra is a bóvli kategóriában, Ba1”-es osztályzattal és stabil kilátással tartja nyilván a Moody's. A cég legközelebb november 6-án adhat új osztályzatot.


Az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Moody's még mindig kockázatosnak tartja Magyarországot, azért nem változtatott a magyar osztályzaton. Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a háttérben az államadósság magas szintje mellett az áll, hogy a gazdasági növekedés fenntarthatóságát kétségesnek tartják a Moody's szakértői. Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője szerint meglepő a Moody's döntése, mert a magyar gazdaság mutatói alapján legalább az adósság besorolás kilátásának javítása lett volna indokolt. Az, hogy a Moody's nem hajtott végre felülvizsgálatot jelzi, hogy még mindig középtávú nehézségeket feltételeznek a magyar piacon - mondta.


A másik két nagy hitelminősítő közül a Standard & Poor's márciusban javított az osztályzaton, egy fokozattal feljebb, „BB plusz” kategóriába sorolta Magyarországot. Az S&P ezzel akkor beérte a többieket, a döntés után mindhárom (Moody's, Fitch, S&P) hitelminősítőnél egy fokozattal a befektetésre ajánlott kategória alatt volt (és van) a magyar osztályzat. A Fitch Ratings májusban közölte: lát esélyt a felminősítésre, ezért a korábbi stabilról pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását, de jobb osztályzatot nem adott, tehát a Fitch felminősítése is még várat magára. A Fitch-től és az S&P-től is ősszel jöhet újabb osztályzat.