Meglebegtette az előrehozott választást a görög miniszterelnök

Fotó: AFP / ANDREAS SOLARO

-

Alekszisz Ciprasz megorrolt azokra a képviselőkre, akik a megszorítások és az adóemelés ellen szavaztak.


Kész előrehozott választásokat rendezni Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, ha pártja, a Sziriza baloldali radikálisai továbbra sem támogatják a kormány tevékenységét. A miniszterelnök erről a kormánypárthoz közeli Sto Kokkino rádiónak adott interjújában beszélt.


Ciprasz kemény szavakkal ostorozta pártjának azokat a tagjait, akik július 15-én és július 22-én nem szavazták meg a megszorításokat és az adóemeléseket. A miniszterelnök azt mondta, egészen szürreális, hogy a baloldali radikálisok néhány képviselője a kormány politikája ellen voksolt, másrészt viszont azt mondták, támogatják a kabinetet. Ciprasz úgy vélte, ha ez hamarosan nem változik, nincs más lehetőség, mint előrehozott választásokat tartani.

A napokban egyébként megkezdődhetnek a tárgyalások a nemzetközi hitelezőkkel. Az egyeztetéseket a görög pénzügyminisztérium augusztus 20-ára le akarja zárni, amikor is több mint 3,3 milliárd eurót kell visszafizetni az EKB-nak. A hitelezők augusztus 12–13-át emlegették a megállapodás megkötésének céldátumaként.