Megközelítette az ötszázat az ecuadori földrengés áldozatainak száma

Fotó: AFP / MARCOS PIN MENDEZ

-

A hatóságok mintegy 2560 sérültet tartanak nyilván a Richter-skála szerinti 7,8-as fokozatú földrengés után.


A legújabb összesítés szerint legkevesebb 480 halálos áldozatot követelt a Richter-skála szerinti 7,8-as fokozatú földrengés Ecuadorban - közölte Diego Fuentes, a Csendes-óceán partján fekvő dél-amerikai ország belügyminiszter-helyettese. Az áldozatok ismert száma előzőleg 413 volt.

Fuentes hozzátette, a hatóságok mintegy 2560 sérültet tartanak nyilván.

Rafael Correa ecuadori elnök közölte, az ország újjáépítését 3 milliárd dollárra, nagyjából 817 milliárd forintra becsülik. Ez az összeg Ecuador GDP-jének mintegy 3 százaléka.

Az AP hírügynökség szerint Ecuadornak jelenleg nem áll rendelkezésére az említett, újjáépítéshez szükséges összeg. A dél-amerikai ország gazdasági növekedése a tavalyi évben stagnált, és még a földrengés előtti becslésében 2016-ra 4,5 százalék körüli csökkenést vetített előre az ecuadori gazdaságban a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Az ország legnagyobb exportcikke a kőolaj, amelynek a hordónkénti világpiaci ára történelmi mélységekbe zuhant. Az olajeladás a kormány költségvetésének 35 százalékát adja.

A múlt szombati földrengés volt az elmúlt 67 év legborzasztóbb katasztrófája Ecuadorban. A legsúlyosabban az ország nyugati, csendes-óceáni partvidékén egy 200 kilométeres szakaszt érintett, de szerte az országban érezni lehetett.