Megkezdték a görögök a migránsok visszatoloncolását

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS

-

Az EU-megállapodás értelmében, de megfelelő előkészület hiányában kezdték visszaküldeni a görögök a migránsokat Leszbosz szigetéről. Ötszáz embert várnak ma Törökországban.


Hétfőn kora reggel migránsokat láttak felszállni Leszbosz szigetén hajókra, amelyek Törökország felé indultak az Égei-tengeren – írja a BBC. A migránsokat a törökországi Dikilibe szállítják, értesülések szerint a török fél első körben 500 visszatoloncolt embert vár.


Ugyanakkor a szállítás megszervezése nem hibátlan – jegyzi meg a lap. A Görögországban ragadt migránsok arra panaszkodnak, hogy nem nagyon kaptak tájékoztatást sem a menedékjogi kérelem, sem a visszatoloncolások kapcsán, többen azt mondják, hogy egyáltalán nem tudtak róla, hogy esetleg visszaküldhetik őket Törökországba. Az Associated Press jelentése szerint a helyszínen a visszakísérést intéző uniós munkatársakból sincs elég.Az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött megegyezés értelmében a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba, amiért cserébe a tehermegosztás jegyében – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak.


Az athéni hírügynökség a hétvégén közölte, hogy az európai uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex által biztosított két török utasszállító hajót indítanak el hétfő reggel Leszboszról a törökországi Dikili kikötőjébe. Efkan Ala török belügyminiszter vasárnap azt mondta, arról tájékoztatták a görög hatóságokat, hogy a török kapacitások alapján április 4-én 500 menekültet tudnak visszafogadni. A görög fél eddig 400 migráns visszaszolgáltatását jelezte, de ez a szám még nőhet.


Hétfőn pedig már meg is érkezik Németországba a Törökországból befogadandó szír menekültek első csoportja – ezt közölte pénteken Berlinben a német belügyminisztérium szóvivője. Az első, mintegy 40 fős csoportot a tervek szerint az alsó-szászországi Friedlandban helyezik el a tartományi központi menekültügyi befogadóállomáson. A program első szakaszában 1600 embert fogadnak be, szükség esetén pedig további 13 500-at. Ez a teljes kontingens mintegy 20 százaléka.