Megkezdődött az iraki kurdok népszavazása az önrendelkezésről

Fotó: MTI/MTVA / MOHAMED MESSZARA

-

A környező államok jelezték, nem fogják engedni a független Kurdisztán kikiáltását.


A nemzetközi nyomás ellenére a külföldön élő iraki kurdok megkezdték a voksolást az észak-iraki Kurdisztán függetlenségéről szóló népszavazáson. A választási bizottság szerint az elektronikus úton történő szavazás magas részvétel mellett zajlik, de pontos adatokat nem közöltek. A külföldön élő iraki kurdok három napig voksolhatnak, elsőként a Kínában élők. A külföldön élő választásra jogosult iraki kurdok száma nem ismert.

Handren Mohamed, a bizottság vezetője azt mondta, hogy a voksolók nagy száma miatt túlterhelődött a honlap, ami technikai fennakadásokhoz vezetett, de dolgoznak a zavar elhárításán.

Az észak-iraki Kurdisztán parlamentje egy hete hagyta jóvá, hogy szeptember 25-én népszavazást tartsanak a függetlenségről az autonóm Kurdisztánhoz tartozó Dahuk, Erbíl, Szulejmaníja és az utóbbiból 2014-ben kialakított Halabdzsa kormányzóságokban. A voksolást olyan területeken is megtartják, amelyek feletti befolyásért a bagdadi vezetés és az autonóm észak-iraki Kurdisztán régió verseng. Ez mindenek előtt az etnikailag kevert lakosságú, olajban gazdag Kirkukot jelenti, de Maszúd Barzani kurd elnök tanácsadója, Hemin Havrámi szerint Szindzsár, Mahmúr és Kanakin városokban is megtartják a népszavazást.

Bagdad ellenzi az általa nem kötelező erejűnek mondott referendumot. Az iraki parlament felhatalmazta a kormányt, hogy minden eszközzel védje meg az ország egységét, a legfelsőbb bíróság pedig felfüggesztette a függetlenségi népszavazást, mert több beadvány is érkezett a testülethez a referendum alkotmányossági vizsgálatát kérve.

Szombaton a kurdisztáni regionális kormány küldöttsége az iraki fővárosba utazott, hogy tárgyaljon a népszavazásról. A küldöttség várhatóan magas rangú iraki tisztségviselőkkel, politikusokkal fog egyeztetni.

"A delegáció a referendumról fog tárgyalni, amelyet ennek ellenére megtartanak" – jelentette ki Hosijár Zebari, a kurd elnök tanácsadója. "Megmondtuk, hogy a népszavazás előtt, közben és után is beszélni fogunk Bagdaddal."

Irak mellett Törökország, Irán és Szíria is ellenzi az iraki kurdok függetlenné válását. Jelezték, nem fogják engedni, hogy a kurdisztáni regionális kormány kikiáltsa a függetlenséget a belátható jövőben. Ankara, Teherán és Damaszkusz egyaránt attól tart, hogy a lépés erősítené a területükön élő kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.

Az iraki kurdok várhatóan hatalmas többséggel voksolnak majd a függetlenségre.