Számolják a voksokat az elnökválasztó FIFA-közgyűlésen

Fotó: AFP / MICHAEL BUHOLZER

-

A két elnökjelölt 15-15 perces programadó beszédet tartott, hogy meggyőzze a 209 tagország küldöttét, majd lezajlott a szavazás, legalábbis az első kör. Ebben kétharmad kell a győzelemhez. Ha lesz második kör, még jó ideig eltarthat a voksolás. Alább, a beágyazott videón élőben követhetik az eseményt. A szavazatszámlás idején a képek alatt a Bésame mucho és más slágerek mennek.


A svájci Sepp Blatter kihívója, Ali bin al-Husszein jordániai herceg új kezdetet ígért, ha megkapja a támogatást az elnöki poszt ellátására. Azt mondta, remény nélkül nincs élet, a legsötétebb éjszakának is véget vethet a hajnal.

„Átláthatóságot akarunk, befogadást, elszámoltathatóságot. Mindenki húzzon ugyanabba az irányba, a jobb FIFA-ért és futballért. Meg kell mutatnunk, hogy a FIFA-család elkötelezett a játék iránt. Az eszükre és a szívükre hallgassanak, amikor szavaznak” – zárta programbeszédét a jordániai herceg, akit a BBC megdicsért angol kiejtéséért, hozzátéve, ezen nincs mit csodálkozni, hiszen Ali bin al-Husszein a brit Sandhurst katonai akadémiára járt.


Ali bin al-Husszein beszél


Az ötödik elnöki ciklusáért harcba szállt – és az héten kirobbant korrupciós botrány ellenére esélyesként kezelt – Sepp Blatter viszont a francia nyelvet választotta záró kortesbeszédéhez. Mindenkinek megköszönte, amit az elmúlt 40 évben a FIFA-ért , a világ labdarúgásáért tett.


Nincs szükségünk forradalomra, de mindig szükségünk van fejlődésre – jelentette ki. Felidézte, hogy az elmúlt napokban el akarták számoltatni. „Legyen – mondta –. Vállalom ezt a terhet, és önökkel együtt szeretném javítani a FIFA-t, amelyet, ígérem, megvédek a politikai beavatkozásoktól.”

Blatter közölte, a szervezetet és a sportágat nemcsak a korrupciótól, hanem a rasszizmustól, a fogadási csalásoktól, a doppingtól és az erőszaktól is meg kell védeni. Az üzleti érdekek védelmére is felhívta a figyelmet, amikor hangsúlyozta, hogy azért kell megőrizni a világbajnokságot, mert az egy aranytojást tojó tyúk.


Sepp Blatter beszél


Itt követheti élőben a szavazást


A FIFA közgyűléséről és botrányáról szóló összes cikkünket itt találja.