Megkezdődött Aleppó kiürítése

-

Megkezdődtek az előkészületek a kelet-aleppói ellenzéki fegyveresek kimenekítésére, az éjjel ugyanis újabb megállapodás született a városrész evakuálásáról – közölte csütörtökön a szíriai hadsereg egyik magas rangú illetékese.


A Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató Hezbollah libanoni síita szervezet által ellenőrzött médium eközben arról számolt be, hogy az éjszakai tárgyalásokon olyan tűzszüneti megállapodást fogadtak el, amely lehetővé teszi a szíriai felkelők és civilek tízezreinek az ostrom alatt álló Kelet-Aleppó elhagyását. A tájékoztatás szerint a városrész evakuálása „a következő órákban” megtörténhet.

A szíriai felkelők egyik képviselője is megerősítette, hogy csütörtökre virradó éjjel újabb tűzszüneti megállapodás lépett érvénybe.

A fegyvernyugvásról és Kelet-Aleppó evakuálásáról már kedden megállapodtak a konfliktusban részt vevő felek, de a tényleges művelet nem történt meg, a harcok pedig kiújultak.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet közlése szerint az észak-szíriai városban csütörtökön hajnali 4 óra körül elhallgattak a fegyverek.

Helyiek a dpa német hírügynökségnek arról számoltak be, hogy az emberek Kelet-Aleppóban napkelte után az utcán gyülekeztek, a városrész elhagyására készülve.

Az OSDH információi szerint a betegek első csoportja már elindult Kelet-Aleppóból nyugati irányba. A lázadók egyik tisztségviselője a Reuters hírügynökségnek ugyanakkor azt mondta, hogy az Aszad-párti milíciák rálőttek a mentőkonvojra, megsebesítve három embert.

A Vöröskereszt és a Vörös Félhold száz önkéntessel és tíz mentőautóval segédkezik a humanitárius műveletben.