Megkezdődött a tárgyalás Ciprus újraegyesítéséről

Fotó: AFP / IAKOVOS HATZISTAVROU

-

A negyven éve megosztott Ciprus újraegyesítéséért ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a felek. A megbeszélés előtt nem fogtak kezet a kamerák előtt.


Nikosz Anasztasziedisz, a nemzetközileg elismert Ciprusi Köztársaság elnöke és a török ciprusi közösség vezetője, Mustafa Akıncı, a csak Törökország által elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaság vezetője az ENSZ közreműködésével ült tárgyalóasztalhoz. A megbeszélés előtt nem fogtak kezet a kamerák előtt.


Egyelőre kétséges, hogy sikerül-e megállapodni a több mint negyven éve megosztott sziget újraegyesítéséről. Novemberben már tárgyaltak Svájcban, de nem sok eredményt hoztak. Anasztasziedisz a csúcstalálkozóra érkezve azt mondta: bizakodó. Akıncı arról beszélt, hogy „pozitív szellemiséggel" áll a tárgyalásokhoz.


Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök bizakodik a tárgyalásokban


Espen Barth Eide norvég diplomata, az ENSZ ciprusi megbízottja reményét fejezte ki, hogy 2017 lehet az az év, mikor a ciprusiak dönthetnek arról, hogy maguk mögött hagyják a történelmet. 2004-ben már egyszer tartottak népszavazást a sziget újraegyesítéséről, de akkor a görög ciprusiak többsége elutasította az akkori ENSZ-főtitkár, Kofi Annan által kidolgozott rendezési tervet.


Mustafa Akıncı, az Észak-Ciprusi Török Köztársaság vezetője


A görög és a török ciprusi küldöttség a tervek szerint három napon át tárgyal egymással Genfben, utána a megbeszélésekhez csatlakozik az Egyesült Királyság, Törökország és Görögország is, ezek védhatalmakként Ciprus függetlenné válásakor vállalták, hogy megőrzik a szigetország függetlenségét. Törökország erre hivatkozva avatkozott be katonailag Cipruson 1974-ben, amikor Nicosiában puccsisták átvették a hatalmat, és egyesíteni akarták az országot Görögországgal. Ciprus északi fele azóta török katonai megszállás alatt áll, ahol a helyi török közösség 1983-ban kikiáltotta az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot, amelyet azonban csak Ankara ismer el.