Megkezdődött a migránsok elszállítása a görög-macedón határról

Fotó: NurPhoto / Guillaume Pinon

-

A görög rendőrség megkezdte a migránsok elszállítását Idomeniből, miközben szombaton közzétett hivatalos adatok azt mutatják, hogy jelentős mértékben csökkent az égei-tengeri görög szigetekre érkező menekültek száma.


Görög rendőrségi források szerint autóbuszokkal mintegy 400 menekültet szállítottak el eddig a határon lévő Idomeniben spontán létesített sátortáborból a legközelebbi, hatóságok által kialakított befogadóközpontba. Tucatnyi autóbusz vár arra, hogy elszállítsa azokat a migránsokat, akik nem akarnák Idomeniben maradni, miután Macedónia lezárta a határát, és ezzel lehetetlenné vált számukra az Európai Unió országaiba való eljutás a nyugat-balkáni útvonalon – írja az AFP-re és a Tanjugra hivatkozta az MTI.

Helyszíni jelentések szerint az első autóbuszokba jobbára gyermekes házaspárok szálltak fel, akik számára elviselhetetlenné váltak az ottani körülmények. Szombati hivatalos adatok szerint Idomeniben jelenleg 11 603 migráns van, az elszállításuk önkéntes alapon történik.

Jorgosz Kirticisz, a menekültválsággal foglalkozó athéni hivatal (SOMP) szóvivője azt mondta, hogy az elkövetkező napokban fokozni fogják a menekültek elköltöztetésére irányuló erőfeszítéseket. Jelenleg kétezer szabad helyet tartanak fenn a görög befogadóközpontokban az Idomeniben tartózkodóknak; hétfőtől megduplázzák a helyek számát, három héten belül pedig további 30 ezer férőhelyet létesítenek az új menekültközpontokban.

A görög kormány szombati hivatalos adatai azt mutatják, hogy tovább csökken az égei-tengeri görög szigetekre érkező menekültek száma: 24 óra leforgása alatt 78 új menekült érkezett, ami kevesebb mint a fele az egy nappal korábbi adatnak (161). Az uniós-török migránsegyezmény egy héttel ezelőtti hatályba lépése óta folyamatosan csökken az érkező migránsok száma. Szerdán egy menekült sem érkezett az égei-tengeri görög szigetekre. Jelenleg Görögország területén valamivel több mint 50 ezer migráns tartózkodik.