Megkezdődött a kiegyezés a kormány és Csányi között

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs / MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány a Csányi-birodalom első cégével. A tervek szerint még a cégcsoport hét másik vállalatával is hamarosan megegyezik a kormány.


Mint arról korábban beszámoltunk: a kormány július végén döntött arról, hogy Szijjártó Péter feladata lesz szinte az összes, Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó céggel stratégiai együttműködést kötni a kormány nevében. A kormányhatározat felhívja a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkárát – Szijjártó Pétert –, hogy gondoskodjon a Bonafarm Zrt., a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft., a Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Zrt., a Csányi Pincészet Zrt., a Dalmand Mezőgazdasági Zrt., a FIORÁCS Mezőgazdasági Termékelőállító és Forgalmazó Export-Import Kft., a Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt. és a SOLE-MiZo Tejterméket Gyártó, Forgalmazó és Szolgáltató Zrt. magyarországi nagybefektetőkkel való stratégiai együttműködési megállapodás megkötéséről a kormány nevében.


Ennek első lépéseként pénteken a Parlamentben Szijjártó Péter és Csányi Attila - Csányi Sándor fia - a Bonafarm vezérigazgatója aláírták az első stratégiai együttműködési megállapodást. Szijjártó Péter az aláírás előtt a nemzetgazdaság stratégiai ágazatának nevezte a mezőgazdaságot és felidézte, hogy tavaly a mezőgazdaság a GDP 4 százalékát adta, és jelentős szerepet játszott a tavalyi növekedési fordulatban. A foglalkoztatás és a beruházások is látványosan emelkedtek az ágazatban. Csányi Attila pedig arról beszélt, hogy az elmúlt tíz évben a csoport mintegy 61 milliárd forintot fordított beruházásra, a következő hét évben pedig további - legalább - 50 milliárd forint értékű beruházást terveznek.