Megkezdődött a harc a stratégiailag fontos Ramádi visszafoglalásáért

Fotó: MTI/MTVA / -------------------

-

Az iraki hadsereg gyors reagálású csapatai indultak harcba, hogy visszafoglalják az Iszlám Államtól Ramádit. Az utóbbi egy év legnagyobb vereségét szeretnék így helyrehozni.


Az iraki hadsereg ellentámadást indított az Iszlám Állam (IÁ) ellen a stratégiai jelentőségű nyugat-iraki Ramádi városnál, el-Anbár tartomány székhelyénél. A műveletben a helyi és szövetségi rendőrség, az iraki belügyminisztérium gyors reagálású egységei, a reguláris hadsereg katonái, valamint síita milíciák vesznek részt - közölte egy iraki rendőrezredes. A térségben tartózkodó ezredes az AFP francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a csapatok megkezdték a Ramáditól hét kilométerre fekvő, előző nap a dzsihádisták kezére került Huszejba városának visszafoglalását. A síita milíciák és törzsi egységek által támogatott hadseregnek ez az első támadása amióta az Iszlám Állam fegyveresei hat nappal ezelőtt elfoglalták Ramádit.

El-Anbár székhelyének eleste az iraki erők számára az utóbbi egy év legnagyobb vereségét jelenti, és árnyékot vet az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció tevékenységére. A szövetség repülőgépei péntek óta 22 alkalommal mértek légicsapást az Iszlám Állam iraki állásaira, s ezek közül négyszer bombázták Ramádi környékét, míg Szíriában öt támadást intéztek a dzsihádisták ellen - derül ki a helyi amerikai erők közleményéből.

Május 17-e óta az Iszlám Állam ismét győzelmek sorozatát arathatta le Irakban és Szíriában is, ugyanis újabb területeket vont ellenőrzése alá a két országban, és elfoglalt egy határátkelőt is. Az iraki kormány attól tart, hogy az el-Anbár tartomány nagy részét ellenőrző dzsihádisták a főváros, Bagdad irányába, vagy dél-iraki területek felé fordulnak.