Megkezdődött a halálkamionos embercsempészek pere

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

A vádpontok között sanyargatás és emberölés is szerepel. Összesen 1200 embert juttattak Nyugat-Európába.


A vád ismertetésével megkezdődött a 71 migráns halála miatt indított per a Kecskeméti Törvényszéken. A vádirat ismertetése előtt az elsőrendű vádlott tört magyarsággal bejelentette, hogy a nyomozás során volt egy pastu tolmács, akivel jól megértette magát, most viszont nem érti tökéletesen az elhangzottakat, hiszen legalább 30 nyelvjárás él a nyelvben, így szeretné, ha a korábban alkalmazott tolmács fordítana a tárgyalás ideje alatt is. Jádi János, a tanács elnöke azt mondta, a tolmácsot a vádlott nem választhatja meg. A kirendelt tolmács nyelvismerete anyanyelvi szintű, ezért szakmai kifogás nem merülhet fel.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség embercsempészés és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy afgán, kilenc bolgár, illetve egy bolgár-libanoni kettős állampolgárságú férfi ellen május elején. A vádlottak közül tíz előzetes letartóztatásban, egy szökésben van.

A 71 ember halálát okozó parndorfi halálkamion ügye a 26 vádpont egyike. A bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között 31-szer összesen 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába zárt, levegőtlen furgonokba zsúfolva. 2015 júniusától napi rendszerességgel csempésztek embereket Németországba és Ausztriába.

2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba. Az 59 férfi, 8 nő és 4 gyerek az indulástól számított három órán belül, még Magyarországon, gyötrelmes körülmények között megfulladt.

A bűnszervezet tagjai már másnap hajnalban ismét 67 migránst zsúfoltak be egy szintén zárt hűtőkocsiba Mórahalomnál, és az ausztriai Gálosig (Gols) vitték. A menekültek ki tudták rúgni a kamion rakterének ajtaját, így senki nem halt meg.

Valamennyi vádlottat bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolják. Négy vádlottnak ezen kívül különös kegyetlenséggel, több, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt is felelnie kell.

A tervek szerint vád ismertetése után megkezdik a vádlottak kihallgatását. A tárgyalás arab, bolgár és pastu tolmácsok részvételével zajlik. Az eddig felmerült bűnügyi költség meghaladja a 100 millió forintot.