Megkezdődnek az emelt szintű szóbeli érettségik

Fotó: MTI / Bodnár Boglárka

-

A vizsgákat 181 helyszínen, 2.809 tantárgyi bizottság előtt tartják.


Csütörtökön kezdődnek a szóbeli érettségi vizsgák, a diákok először emelt szinten adnak számot tudásukról. Az Oktatási Hivatal szerint az emelt szintű szóbeliket június 8. és 15. között 181 helyszínen, 2.809 tantárgyi bizottság előtt tartják, s közel 41 ezer vizsga lesz.

Az érettségizők emelt szinten 94-féle vizsgatárgyat választottak, amelyek mindegyikéből van szóbeli is. Az emelt szintű vizsgákat a húsz megyei, fővárosi kormányhivatal (KH) szervezi. Az OH által elkészíttetett szóbeli tételek a KH-k közreműködésével jutnak el a három tagú tantárgyi bizottságokhoz. A tantárgyi bizottságok elnökét és tagjait a vizsgaszervező KH bízza meg.

A vizsgázó teljesítményét az adott tantárgyi bizottság mindhárom tagja a vizsgatárgy leírásában, jogszabályban rögzített szempontok alapján, egyéni értékelő lapon, külön-külön értékeli, majd az egyéni értékelések egyeztetése után közösen tesznek javaslatot az érettségi vizsgabizottságnak a diákok teljesítményének minősítésére.

A tantárgyi bizottság egyéni osztályozó ívet állít ki minden érettségizőről, amelyet a vizsgaszervező KH küld meg az illetékes érettségi vizsgabizottságnak.

A középszintű szóbeliket az emelt szintű vizsgákat követően, június 19-től 30-ig tartják az érettségit szervező középiskolákban.