Megkezdék a letartóztatott szaúdi hercegek kihallgatását

Fotó: AFP / HASSAN AMMAR

-

A főügyész szerint a szombati razzia csak egy folyamat kezdete volt.


Új tisztségviselőket nevezett ki szaúdi király a múlt héten korrupció gyanújával őrizetbe vett Miteb bin Abdullah, a nemzeti gárdáért felelős miniszter és Adel Fakíh gazdasági tárcavezető helyére. Szalmán bin Abdel-Azíz a nemzeti gárdáért felelős új miniszterként Hálid bin Ajjáf al-Mukrin herceget, míg új gazdasági tárcavezetőként Mohamed al-Tuvajdzsrit nevezte meg.

Szombaton, a frissen létrehozott korrupcióellenes bizottság utasítására őrizetbe vettek a szaúdi királyi családjához tartozó tizenegy herceget, négy tárcavezetőt és mintegy harminc volt minisztert. A Mohamed bin Szalmán trónörökös vezette bizottságot az intézkedés előtt néhány órával hozták létre, uralkodói rendelettel.

A király Abdullah asz-Szultánt, a haditengerészet főparancsnokát is menesztette posztjáról.

Az őrizetbe vetteket pénzmosással, közpénzek sikkasztásával és egyéb kétes üzleti tevékenységekben való részvétellel gyanúsítják. A trónörökös bizottsága szerint kiterjedt korrupcióra utaló bizonyítékot találtak. Szaúd al-Modzseb főügyész szerint a tárgyalásokat időben megtartják, a nyomozás pedig "csupán a kezdete a korrupciót gyökerestül kitépő létfontosságú folyamatnak".

Hálid al-Mehajszen, a bizottság egyik tagja szerint jelenleg a gyanúsítottak kihallgatása folyik, de a egyiküket sem nevezte meg. Állítólag a letartóztatottak között van al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd herceg is, az uralkodóház egyik legismertebb képviselője, a világ egyik leggazdagabb embere.