Megkéselt barátjáért akart bosszút állni az öngyilkos merénylő

Fotó: AFP / BEN STANSALL

-

A támadás előtt négy nappal hagyta el Líbiát. Családja még mindig ott él.


„Bosszúvágy" hajtotta Salman Abedit, a hétfői manchesteri robbantás elkövetőjét, mert líbiai származású barátját ebben az angliai városban ölték meg 2016-ban – mondta a család barátja. Salman Abedi maga is meghalt a 22 halálos áldozatot követelő és 59 embert megsebesítő támadásban. A merényletet az Iszlám Állam vállalta.

A család barátja szerint Salman Abedi egyik barátját brit fiatalok tavaly májusában késelték meg. „Az incidens feldühítette a Manchesterben élő fiatal líbiaiakat, főként Salmant, aki kijelentette: bosszút akar állni."

"Igyekeztünk megnyugtatni a negyedben lakó fiatalokat, akik muzulmánként maguk is célpontnak érezték magukat, de úgy tűnik, Salman nem feledkezett meg az incidensről. Személyesen beszéltem vele, és igyekeztem meggyőzni arról, hogy közönséges bűncselekmény történt" – mondta.

Abdul Wahab Hafidahot, Abedi barátját fiatalok egy csoportja üldözőbe vette és megölte Manchesterben. Perük jelenleg is tart.

Salman apja, Ramadan Abedi, akit szerdán vettek őrizetbe Líbiában, az 1990-es években aktív Líbiai Iszlám Harci Csoport (LIFG) tagja volt állítólag. Ramadán Abedi Nagy-Britanniába menekült, majd 2011-ben visszatért Líbiába, hogy a Kadhafi ellen lázadók oldalán harcoljon. Kadhafi bukása és meggyilkolása után Abedi a tripoli rendőrségnél szolgált.

A LIFG megalapítását 1995-ben jelentették be, és egyetlen célja Kadhafi megdöntése volt. A biztonsági erők könyörtelen harcot indítottak a tagjai ellen, akik külföldre menekültek. A LIFG feltehetőn az al-Kaida terrorszervezettel is kapcsolatot tartott, és több tagja csatlakozott az al-Kaidához.

Ahmed Bin Szalem, a líbiai terrorelhárítási erők, a Rada szóvivője szerint Salman Abedi a támadás előtt néhány órával felhívta anyját, akitől azokkal a szavakkal búcsúzott: "Bocsáss meg". Szalem hozzátette: a manchesteri merénylet feltételezett elkövetőjének Líbiában élő anyját és három testvérét is kihallgatják.

Szalem szerint Abedi anyja a kihallgatáson elmondta, hogy fia mindössze négy nappal a pokolgépes támadás előtt hagyta el Líbiát és utazott az Egyesült Királyságba.

A líbiai nyomozók a robbantó fivére, Hásim Abedi tanúvallomása alapján abból indulnak ki, hogy Salman egyedül cselekedett. A fivér szerint bátyja az interneten talált leírást pokolgépkészítéshez, hogy "dicsőséget szerezzen az Iszlám Államnak".

Az ENSZ támogatását élvező, tripoli nemzeti egységkormány elítélte a manchesteri robbantást és együttműködik a britekkel a terrorista hálózat tagjainak azonosításában. A brit nyomozók feltételezik, hogy Salman nem egyedül cselekedett, hanem egy egész hálózat állhatott mögötte, és a pokolgépet sem ő állította össze, hanem valaki mástól kapta.