Megkerülte az egyértelmű választ a katalán elnök

Fotó: MTI/EPA/EFE / Alberto Estevez

-

Puigdemont ismét tárgyalást javasol Rajoynak.


Párbeszédre kérte Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt Carles Puigdemont. A katalán elnök nem adott egyértelmű választ arra kérdésre, hogy múlt kedden kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét. A katalán elnök levelét hétfőn hozták nyilvánosságra.

"Kormányom számára prioritás teljes intenzitással a párbeszéd útját keresni" – írta Puigdemont a spanyol kormányfőnek küldött válaszlevelében.

A katalán elnök azt javasolja, hogy két hónapos tárgyalási időszakban keressenek kiutat a konfliktusból. Puigdemont azt javasolta, tartsák meg mielőbb az első találkozót, és kössék meg az első megállapodásokat. "Ne hagyjuk, hogy a helyzet tovább romoljon." Szerinte a katalán kormány a szembenállás helyett a megoldást szeretné megtalálni. Szándékának komolyságát jelzi, hogy felfüggesztették azt a politikai mandátumot, ami az október 1-i népszavazáson keletkezett.

Október 10-én, a katalán parlament ülésén ajánlatot tett a párbeszédre, ami nem a "gyengeség megnyilvánulása" volt, hanem tisztességes javaslat, hogy megoldást találjanak a spanyol állam és Katalónia sok éve megszakadt kapcsolatára. Az elnök azt írta, meglepte, hogy a spanyol kormány kész alkalmazni az alkotmány 155-ös cikkét, és felfüggeszteni Katalónia autonómiáját.

Puigdemont azt kérte Rajoytól, hogy vessenek véget a katalán nép és a katalán kormány elnyomásának. Hétfő délelőttön kell megjelennie a madridi központi büntetőbíróságon a katalán rendőrfőnöknek és két olyan civil szervezet vezetőjének, amelyek 2010 óta békés tüntetéseket szervezett emberek millióinak részvételével. Az "elnyomás fejezetébe" sorolta egyebek mellett az október 1-jei "brutális rendőri erőszakot", az internet és a média cenzúráját.

"A párbeszédre irányuló javaslatunk őszinte, a történtek ellenére is, de logikusan összeegyeztethetetlen a növekvő elnyomás és fenyegetések jelenlegi légkörével" – írta Puigdemont.

Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter szombaton azt mondta: a spanyol kormány nem fogad el kitérő vagy kétértelmű választ a katalán vezetéshez ultimátumára, és homályos nyilatkozat esetén Madrid "kénytelen lesz intézkedéseket foganatosítani". Ha a katalán elnök nem ad egyértelmű választ, újabb felszólítást küldenek Barcelonába, hogy a katalán kormány térjen vissza a törvényesség keretei közé. Ennek határideje csütörtökön 10 órakor jár le.