Megkérdőjelezik Hillary Clinton egészségügyi alkalmasságát

Fotó: AFP / BRENDAN SMIALOWSKI

-

A legesélyesebb demokrata elnökjelölt-aspiráns egészségi állapotát firtatja az egyik konzervatív portál, ami a választási kampány kezdetén rendkívül kellemetlen lehet. Clinton még 2012-ben szenvedett agyrázkódást, a lap pedig azt sugallja, hogy ennek komoly következményei maradtak.


Alig egy hónappal az előválasztások február 1-jei kezdete előtt a Breitbart News konzervatív amerikai hír- és véleményoldal nagy teret szentelt a demokraták legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa, Hillary Clinton korábbi külügyminiszter egészségi állapotának, azt sugalmazva, hogy a 68 éves politikus komoly gondokkal küszködik. A legesélyesebb republikánus jelölt, Donald Trump üzletember már le is csapott a hírre, és azt nyilatkozta: olyan embernek kell elnöknek lennie, akinek jó az egészsége, mert az országnak „borzasztó” problémái vannak.

„Rendőrségi tisztségviselők, szakorvosok állítják: valami nagyon komoly baj van Hillary Clinton egészségével” – hirdette a Breitbart News csütörtöki összeállításának címe. A híroldal rendőrségi forrásokra hivatkozva azt vélelmezi: amikor a volt külügyminiszter a múlt hónapban megtartott egyik elnökjelölt-aspiránsi tévévita során kiment a teremből, és csak viszonylag hosszú idő után tért vissza, nem a mosdóban volt, hanem korábbi agysérüléséből eredő egészségügyi problémái miatt maradt sokáig távol.

A Breitbart felelevenítette, hogy Hillary Clintonnak 2012-ben agyrázkódása volt, és vérrög keletkezett a koponyájában. Emiatt jó ideig távollétre kényszerült a külügyminisztériumtól. A portál orvosokat, agysebészeket idézett, így John Cardillót, aki korábban a New York-i rendőrségnél azon a részlegen dolgozott, amely kiemelt fontosságú személyiségek védelmét látja el. A férfi a Breitbartnak azt állította, hogy két további személyt ismer, aki nyíltan beszélt neki a politikusnő egészségügyi problémáiról, arról például, hogy egyik beszéde után Hillary Clinton alig tudott kitámolyogni az autójához.

„Nem névtelen emberekről van szó, hanem kollégáimról, jó barátaimról, s mindketten egybehangzóan ugyanazt mesélték el nekem. Azt, hogy Hillary Clintonnak, minden egyes beszéde után, lett légyen szó politikai beszédről vagy közönségtalálkozóról, a program után kint, a színfalak mögött le kellett ülnie, és csak némi pihenés után indult az autójához” – mondta a hírportálnak a volt biztonsági szakember.

Roger Stone, a republikánusok egyik stratégiai tanácsadója, aki Donald Trump kampányában is dolgozott, szintén ismerőseire és barátaira hivatkozik a Breitbartnak adott interjújában. Azt állította, hogy gazdag demokrata párti donorok, akik pénzzel is támogatják a kampányt, meglepődtek, hogy Hillary Clinton indult az elnökjelöltségért, hiszen úgy tudják, a politikusnak egészségi problémái vannak. „Clinton bizalmas munkatársa, Huma Abedin elektronikus levelezéséből azt is tudjuk, hogy Clinton könnyen összezavarodik” – állította a republikánus stratéga.