Megkegyelmezett az olasz elnök a CIA emberrabló ügynökének

Fotó: AFP / SHANE T. MCCOY

-

Az olasz elnök csökkentette a büntetését, az elítélt házi őrizetben maradhat.


Nem kell börtönbe vonulnia Sabrina de Sousának, a CIA volt ügynökének, akit 2009-ben a milánói bíróság távollétében 7 év börtönbüntetésre ítélt Abu Omár egyiptomi imám elrablásáért.

Az amerikai-portugál kettős állampolgár de Sousát szerdán szállították volna Milánóba, ám Sergio Mattarella elnök kedden részleges kegyelmet adott neki. A volt ügynök büntetése ezzel 3 évre csökkent, és Mattarella azt is engedélyezi, hogy akár házi őrizetre váltsák az elítélt börtönbüntetését. Az elnöki határozattal eldőlt, hogy a jelenleg Portugáliában élő 61 éves nőt nem kell kiadni Olaszországnak, a milánói ügyészség pedig visszavonta a de Sousa elleni vádat, mert „a büntetés nem végrehajtható”.


De Sousa volt az egyik első CIA-ügynök, akit külföldön perbe fogtak vélt terroristák elrablása miatt. George W. Bush elnök idején, a 2001. szeptember 11-ei merényletek után bevett gyakorlat volt, hogy a feltételezett terroristákat a titkosszolgálat elrabolta, és külföldön kínvallatásnak vetette alá őket.

Az Abu Omárként ismert Oszama Musztafa Haszan egyiptomi imámot 2003. február 17-én rabolták el egy milánói utcáról a CIA és az olasz katonai titkosszolgálat (SISMI) tudomásával. A muszlim hitszónokot a németországi Ramstein amerikai katonai támaszponton át Egyiptomba szállították, ahol ügyvédei szerint megkínozták.

Sousa tagadta, hogy részt vett volna az akcióban. A volt CIA-ügynököt 2015 októberében tartóztatták le egy nemzetközi elfogatóparancs alapján a lisszaboni repülőtéren, amikor Indiába indult az ott élő édesanyjához. Olaszországi kiadatása ellen hosszan pereskedett, azt állítva, hogy hivatalosan nem értesítették az ítéletéről, és bírálta az amerikai kormányzatot, mert szerinte nem kapott megfelelő védelmet.

Abu Omár elrablásáért összesen 26 amerikai állampolgárt vontak felelősségre, de több olasz hírszerző is a vádlottak padjára került. Mattarella és elődje számos esetben kegyelmet adott az elítélteknek arra hivatkozva, hogy az USA felhagyott a „különleges kiadatás” gyakorlatával.