Megkegyelmeznek az utasoknak: újabb légkondis buszok állnak be

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A hőségriadó miatt még 29 légkondicionált buszt állít be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a régebbi buszok helyett.


Múlt hétvégétől rendelt el harmadfokú hőségriasztást az Országos Tisztifőorvos - később az Országos Meteorológiai Szolgálat is riasztást adott ki, az Index pedig kedd reggel azt írta, takarékossági okokból 60-70 légkondis busz áll a BKK egyik alvállalkozójának telephelyén, mert év elején úgy döntöttek, a BKK idén nem veszi igénybe a VT-Arriva buszok egy részét. Bár tudták, hogy a szolgáltatás minőségén ez ront, több 10 millió forintot lehetett vele spórolni. Mostanra viszont már a BKK vezetése is megelégelte a helyzetet, és tárgyalást kezdeményezett az alvállalkozóval, milyen feltételekkel állhatnak forgalomba a buszok.

A BKK most kiadott közleménye szerint folyamatosan egyeztetnek a buszvonalakat üzemeltető szolgáltatókkal, hogy minél több klimatizált, komfortos jármű állhasson forgalomba a lehető legtöbb vonalon.


A forgalomba adható légkondicionált buszok száma – amelyet a jelenlegi szerződéses keretek határoznak meg – az év végéig folyamatosan nőni fog, a teljes buszállomány jelenlegi 55 százalékáról várhatóan 60 százalékra.

A fővárosi közösségi közlekedésben résztvevő autóbuszok közül a VT-ARRIVA, a VOLÁNBUSZ és a T&J Busz Projekt Kft. járműflottája 100 százalékban klimatizált, míg a BKV által üzemeltetett buszok 38 százaléka rendelkezik légkondicionáló berendezéssel. Az új beszerzéseknél elvárás a légkondi.

A hőségriadó miatt Tarlós István megbízásából a BKK soron kívül intézkedett további 29 darab légkondicionált autóbusz forgalomba állításáról szerda hajnaltól - írja a közlemény. Hőségriadóban egyébként folyamatosan működik a buszon a légkondi, azon kívül a BKK fődiszpécsere dönt. 24 fok esetén már be kell kapcsolni a gépeket.