Megkavarodott a szaúdi trón örökösödési rendje

-

A király féltestvére helyett az unokaöccsét tette meg trónörökössé. A trónöröklési rendben a második helyre pedig az uralkodó fia lépett elő. A változásokat hivatalosan még nem magyarázták meg.


A szaúdi király, Szalmán bin Abdel-Azíz felmentette trónörökösi és miniszterelnök-helyettesi tisztségéből fiatalabb féltestvérét, Mukrin bin Abdel-Azíz herceget, és unokaöccsét, Mohamed bin Nájefet tette meg trónörökössé. Legalábbis az al-Arabíja pánarab hírtelevízió jelentése szerint.

Nájef a szaúdi hierarchiában eddig helyettes trónörökös volt. Mostantól ezt a tisztséget az uralkodó fia, Mohammed bin Szalmán fogja betölteni.

Szalmán bin Abdel-Azíz király emellett új külügyminisztert is kinevezett: a veterán politikusnak számító eddigi tárcavezetőt, Szaúd el-Fejszál herceget felmentette, és a monarchia washingtoni nagykövetét, Adel al-Dzsubeirt nevezte ki a helyére. Az uralkodó más minisztériumok élén is személycseréket hajtott végre: új ember kerül az egészségügyi, a munkaügyi és a gazdasági tárca élére is.

A híradásokból egyelőre nem derült ki, hogy mi indokolja a változásokat az udvari hierarchiában, illetve a kormányban.

A 79 éves Szalmán bin Abdel-Azíz január közepén lett a sivatagi királyság uralkodója, miután kilencvenegy éves korában meghalt elődje, Abdallah bin Abdel-Azíz, aki 2005 óta állt az olajban gazdag szunnita vezetésű ország élén. Abdallah több mint két évtizedig volt meghatározó alakja a szaúdi politikának: trónra lépése előtt tíz évig régensként irányította az országot, miután testvére, Fahd király agyvérzést kapott.

Szalmán bin Abdel-Azíz a január közepén elhunyt Abadallah király fivére volt. A trón átvételekor egészségi állapota sokakban aggodalmat keltett, mert nem sokkal előtte agyvérzése volt, ami miatt nem tudja mozgatni egyik karját.