Megkapja az érettségi feladatokat az adatigényléssel élő német diák

Fotó: MTI/ Rosta Tibor / MTI/ Rosta Tibor

-

Megkaphatja az érettségi feladatokat az a német diák, aki az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva kikérte a vizsga anyagait, de kérését csak az érettségi után teljesítik.


A münsteri Simon Schräder közérdekű adatigényléssel fordult az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi oktatási minisztériumhoz. Az április 14-én kezdődő érettségi vizsga feladatait szeretné megismerni. Akkor érettségizik majd ő is.


Szombati német lapjelentések szerint a tárca részletes indoklást tartalmazó válasszal reagált a beadványra. Kiemelték, hogy a kérést ebben a formában nem lehet teljesíteni, mert az igényelt adatok kiadása jelentősen veszélyeztetné a folyamatban lévő államigazgatási eljárás sikerét.

Ugyanakkor a minisztérium készséggel teljesíti a kérést az érettségi eljárás lezárása után, akár már az első munkanapon. A dokumentumok postázásának költsége a kérelmezőt terheli, és az adatokat a vonatkozó szerzői jogi előírások alapján kizárólag magáncélra lehet használni – áll a tárca válaszában.

Simon Schräder nem is számított arra, hogy megkapja a feladatokat az érettségi előtt. Érdemjegyei, iskolai előmenetele alapján nincs is szüksége erre. Csak az érdekelte, hogy a minisztérium miként reagál és hogyan érvel.

A 17 éves diák egy civil szervezet – az Open Knowledge Foundation – támogatója, amely a Kérdezd az államot! című (fragdenstaat.de), közérdekű adatigénylések benyújtását elősegítő portált működteti. A fiú reméli, hogy akciója révén sokan tudomást szereznek az információs önrendelkezésről és az információszabadságról szóló törvény létezéséről és a jogszabály adta lehetőségekről.

„Minden érdeklődő polgár mélyebb betekintést nyerhet az állam működésébe, amelyet végül is az ő pénzéből finanszíroznak” – mondta az érettségire készülő tanuló.