Megkaphatják a vízummentességet a törökök

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

Legalábbis Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint. Ha Törökország a terrorellenes törvényeket nem arra használja, amire.


A luxemburgi politikus szerint a vízummentességet akkor kaphatják meg a törökök, ha a terrorellenes törvényeket nem arra használják, hogy ártatlan tudósokat és újságírókat börtönöznek be, és az összes uniós elvárásnak is teljesülnie kell.

Török politikusok korábban azzal vádolták az Európai Unió vezetőit, hogy megszegték a szavukat. Azt állították, hogy már nyáron vízummentességet ígért a törököknek Brüsszel.

A márciusban kötött migrációs megállapodásban viszont az szerepel, hogy mindkét fél felgyorsítja azokat a lépések, amelyek a vízummentességhez szükségesek. Éppen Törökország volt az, amely kijelentette, szó sem lehet a terrorellenes törvények elvárt módosításáról.

Korábban a törökországi puccs utáni tisztogatások, valamint a halálbüntetés visszaállításának felvetése miatt több uniós ország vezetője a csatlakozási tárgyalások leállítását szorgalmazta.