Megjött Obama Orbánnak gratuláló levele

-

Reméli: Orbán újbóli megbízatását használni fogja arra, hogy újólag elkötelezze magát Magyarország demokratikus örökségének építése mellett.


Levélben gratulált Barack Obama amerikai elnök Orbán Viktor kormányfőnek, a Fidesz elnökének pártja választási győzelméhez – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden az MTI-vel. Tájékoztatása szerint Obama levelében azt írta: az Egyesült Államok és Magyarország barátsága és szövetsége egyrészt a NATO-szövetségesi partnerségen alapul, valamint az egységes és szabad Európa felépítéséért az elmúlt két évtizedben végzett közös erőfeszítéseken. Az amerikai elnök nagyrabecsülését fejezte ki a kétoldalú kapcsolatok, valamint azon közös elkötelezettség iránt, hogy béke és biztonság legyen a Balkántól Afganisztánig. Fontosnak nevezte továbbá, hogy az Egyesült Államok és Európa együtt kiáll a demokratikus elvekért, különösen azokban az időkben, amikor próbára teszik Európa békéjét és biztonságát. Megfogalmazása szerint ahogyan Ukrajnával a jogállamiság, az átláthatóság, az egyéni szabadságjogok, valamint a fékek és egyensúlyok rendszerének tiszteletben tartásán dolgozunk, úgy a saját országunkban is elkötelezettnek kell maradnunk ezen eszmények iránt. Obama reméli, Orbán Viktor újbóli megbízatását használni fogja arra, hogy újólag elkötelezze magát Magyarország demokratikus örökségének építése mellett. Az amerikai elnök egyúttal biztosította Orbán Viktort arról, hogy ragaszkodik a NATO-szövetséghez, és megingathatatlan abban az elkötelezettségében, hogy az Egyesült Államok védelmezi a közös biztonságot – idézte a levelet a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.


Mégsem lett igaza Fricz Tamásnak

A CÖF-alapító, magát blogja fejlécében politológusnak nevező Fricz Tamás április végén írt posztot „Obama udvariatlan volt Orbánnal szemben” címmel. Ebben azt tette szóvá, hogy a választásokat követően csupán az amerikai alelnök, Joe Biden gratulált Orbán győzelméhez.
„Obamával megértette az amerikai és tágabban a nemzetközi balliberális közvélemény, hogy Orbán Viktor és a magyar jobboldal veszélyes a demokráciára és a szabadságra nézve. Obama pedig értett a szóból, s az egymás utáni második kétharmados győzelemhez immáron nem gratulált Orbánnak. Hiszen egy autokrata, antiszemitizmust eltűrő, demokráciát romboló Orbánnak legfeljebb az alelnök gratulálhat…”
– írta Fricz Tamás. Szerinte az Egyesült Államok „már nem más, mint egy szűk politikai, gazdasági-pénzügyi és katonai-hírszerzési elit által uralt oligarchia”, így meglehetősen érdekesnek tartotta, hogy pont Obama nem gratulált Orbánnak. Fricz Tamás lukra futott, mivel úgy tűnik, hogy Obama Orbán beiktatását várta meg a gratulációjával.