Megjött a várt fordulat Kínában

Fotó: AFP / GREG BAKER

-

Egész héten gyengélkedett a tőzsde, pénteken azonban már felfelé kapaszkodnak az indexek. Kérdés, a lendület mennyire lesz tartós.


A változásnak több oka van: egyrészt a kínai kormány felfüggesztette azt a rendszert, amelynek következtében nagy volt az eladói nyomás, azaz sokan inkább eladták a részvényeiket, mint vették, ez pedig lefelé lökte az indexeket. Ráadásul a nagy esések után emiatt a rendszer miatt kellett a héten kétszer is felfüggeszteni a kereskedést a tőzsdén.

A másik jó hír, hogy a kormány, egészen pontosan a különböző állami alapok növelni fogják részvényvásárlásaikat, ezzel is segítve a tőzsdét. A kínai jegybank is lépett: megtámogatta a jüant, amely így erősödni tudott.

Mindez együtt már bőven elég volt ahhoz, hogy többnapnyi esés után végre pluszban zárjanak a tőzsdék: a Shanghai Composite Index 2 százalékot emelkedett, igaz, a héten így is összesen 10 százalékos mínuszt könyvelhetett el, a legrosszabbat az augusztus 21-ével végződő hét óta.

Ugyanakkor nem mindenki optimista: egyes elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy bár a felfüggesztett rendszer lehet, hogy csökkenti az azonnali veszteségeket, de nem fogja tudni megoldani a kínai gazdaság gondjait, így a következő hónapokban többen további esésekre számítanak.

A pénteki pluszok arra azonban elegendőek voltak, hogy megfelelő lökést adjanak az európai tőzsdéknek, így a nyitás után 70 perccel a londoni FTSE-100 0,9, a frankfurti DAX 1, míg a párizsi CAC-40 0,7 százalékos pluszban állt.