Megjött a Filmalap kedve a pszicho-thrillerhez

-

Hét új mozifilm gyártását támogatja a Filmalap. Többek között a szocializmus egyik legborzalmasabb sorozatgyilkosságának megfilmesítésére, Török Ferenc következő mozijára, és egy hirtelen elhunyt MÁV-mozdonyvezető titkos életére adtak pénzt Vajnáék.


Sopsits Árpád (Céllövölde, Torzók, A hetedik kör) rendezi a magyar kriminalisztika történet egyik igencsak egyedi fejezetét, a martfűi sorozatgyilkosságot feldolgozó pszicho-thrillert. A martfűi rém címmel készülő film 1957-67 között a szocializmus Magyarországán megtörtént hat bűnesetet és azok nyomozását dolgozza fel, fiktív elemekkel vegyítve. A film operatőre Szabó Gábor (Jób lázadása, Meteo, Boldog új élet), producere Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila (Focus-Fox). A Filmalap több mint 509 millió forinttal támogatja a filmet, augusztusban kezdik forgatni, jövő év őszén kerülhet a mozikba.


Török Ferenc a tavalyi, vegyes fogadtatású Senki szigete után új filmmel jelentkezik. Az 1945 címmel készülő moziban Rudolf Péter, Nagy-Kálozy Eszter, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra és Tasnádi Bence lesznek a főszereplők, a film 1945 egy augusztusi napjának történéseiről fog szólni. Az 1945 Szántó T. Gábor Hazatérés című novellájának feldolgozása lesz, a forgatókönyvet Szántó és Török Ferenc közösen jegyzi, az operatőr Ragályi Elemér, a látványtervező Rajk László. A dráma helyszíne egy felbolydult állapotú Tokaj-hegyaljai kisváros, ahol mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül, miközben már jelen vannak a szovjet csapatok tankjai is. A Filmalap támogatása 316 millió forint.


Török Ferenc a Senki szigete forgatásán.


A Senki szigete producere, Sándor Pál (Bohóc a falon, a Régi idők focija, a Ripacsok, a Szerencsés Dániel és a Miss Arizóna) is filmet rendez: augusztus végétől forog a Vándorszínészek. Az 1800-as évek első felében játszódó kosztümös „road movie”-nak ismertetett film egy színtársulat külső és belső utazásának humorral és iróniával átszőtt története. A Filmalap támogatásával fejlesztett forgatókönyvet Sándor Pál, Szekér András és Péterfy Gergely közösen jegyzi. A főbb szerepeket Mohai Tamás, Martinovics Dorina, Gáspár Sándor, Rudolf Péter, Nagy-Kálozy Eszter, Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyászky Attila kapta. A gyártásra több mint 547 millió forintot szánt a Filmalap, 2016 őszén kerülhet a film a mozikba.


M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor (Konyec) Brazilok című filmje is már idén nyáron forog. A film egy kis vidéki településen, Acsán játszódik, ahol az új, fiatal plébános elintézi a polgármesternél, hogy a romák csapata, a Brazilok is indulhasson a falubajnokságon. A filmben Farkas Franciska, Mészáros Blanka, Nagy Dániel Viktor, Dóra Béla, Bánki Gergő, Fekete Ernő, Schmied Zoltán, Kaszás Gergő, Schell Judit Rezes Judit, Dobó Kata, Gryllus Dorka játszanak együtt amatőr roma szereplőkkel. Gáspár Laci pedig önmagát fogja alakítani. 361 millió jutott a Filmalap részéről a gyártásra.


Szintén sok év kihagyás után ül a rendezői székbe Gigor Attila, ő többek között A nyomozó író-rendezője, a Terápia társ-forgatókönyvírója. A Kút egy elhagyott benzinkúton játszódik, valahol az osztrák határ közelében. A pusztulásra ítélt lerobbant helyet egy budapesti vállalkozó üzemelteti, aki lányok svájci futtatásából él, és kis háremét a kútról indítja útnak alvállalkozó sofőrjeivel. A Trokán Nóra, Kurta Niké, Pokorny Lia, Jankovics Péter László Zsolt és Horváth Csaba főszereplésével készülő film forgatása a napokban kezdődik, az operatőr Herbai Máté (Utolsó idők, A nyomozó). A filmet jövő tavaszra ígérik. A Filmalap több mint 314 milliót adott a gyártására.


Gigor Attila


Halj már meg! – így szól Kamondi Zoltán (Halálutak és Angyalok, Kísértések) legújabb filmjének címe, amelyben Ónodi Eszter, Kováts Adél, Cserhalmi György és Hegedűs D. Géza kaptak főszerepet.

A film forgatókönyve Márton László Ez csak egy hétköznapi látogatás című novellájából készült. A krimi mozgatórugója pedig egy 60-as éveiben járó MÁV mozdonyvezető hirtelen halála, amely következtében az elhunyt kettős életére, egy szerelmi háromszögre, a zavaros múltra és gyanús alvilági kapcsolatokra is fény derül. Ráadásul egy titkos szállítmány a gazdagság reményével kecsegteti az elhunyt hozzátartozóit, akik szeretnék megtudni, kit is szerettek valójában. A Halj már meg! 2016 végén kerülhet a mozikba, a Filmalap gyártási támogatása 476 millió forint.


Pacskovszky József (Esti Kornél csodálatos utazása, A vágyakozás napjai) rendezésében még egy pszicho-thriller kerülhet jövőre a mozikba. A tökéletes gyilkos napjainkban játszódik Budapesten. A több szálon futó izgalmas cselekmény nem várt, helyenként borzongató fordulatokat tartogat a nézők számára. A film operatőre Gózon Francisco operatőr (Szamba, Magyar szépség, Iszka utazása) lesz, a Filmalap 415 milliót adott gyártásra.


Pacskovszky József


Hörcher Gábor Drifter című filmje végleges változatának elkészítéséhez 10 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Filmalap Döntőbizottsága. A rangos amszterdami fesztivál (IDFA) legjobb elsőfilm díjával jutalmazott dokumentumfilm egy szegénységben élő Bakony-vidéki 17 éves srácról szól, akinek az a nagy álma, hogy raliversenyző lesz és autót épít magának. A film forgatása közel 5 évig tartott, a végleges változat mintegy 200 órányi leforgatott anyagból a készül.


Hörcher Gábor

Hörcher Gábor