Megjósolhatatlan, hogy érvényes lesz-e az októberi népszavazás

-

Augusztusban csökkent a kvótanépszavazás kérdésére nemmel válaszolni akarók aránya, és nőtt a bizonytalanoké. Főleg a jobbikos szavazók gondolták meg magukat egy hónap alatt.


Július és augusztus végén is az emberek 53 százaléka mondta, hogy elmenne szavazni, de ennél jóval kevesebben, mindössze 41 százaléknyian vannak, akik már most biztosan tudják azt is, hogy igent vagy nemet ikszelnek – írja az Index. A lap kérésére a Závecz Research kutatóintézet július végén és augusztus végén készített felmérést a magyarok szavazási hajlandóságával kapcsolatban.

A felmérés a kampány szempontjából viszonylag csendes időszakban készült: nem futott még a Kétfarkú Kutya Pártnak az érvénytelen szavazatokra buzdító plakátkampánya, és az ellenzéki pártoknak a távolmaradásra biztató felhívásai sem indultak be. A másik oldalon pedig az olimpiai közvetítések közben burjánzó és a menekültválságot folyamatosan taglaló egyperces hírösszefoglalók – mivel vége lett a játékoknak – a felmérés időpontjában éppen nem túl sok emberhez jutottak el.

A közvélemény-kutatások az aktivitás szintjét nehezen képesek mérni, így jelen pillanatban megjósolhatatlan, hogy érvényes lesz-e a népszavazás. Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője azt mondta, valószínűbbnek tartja, hogy nem megy el a választásra jogosultak fele. „Kétséges, de nem teljesen kizárt az érvényesség. Ha a Fidesz kampánya a mostaninál nem lesz erőteljesebb, és ha az ellenzék kampánya láthatóvá válik, akkor annak nagyobb a valószínűsége, hogy nem lesz érvényes a népszavazás” – mondta Závecz.

Egy hónapja a pártszimpátiák egyértelműen megjelennek a népszavazási kedvben és irányban, de nem minden párt tudja a pártelit szándékainak megfelelően irányítani a szavazóit. Ez az állítás most is igaz: a Fidesz és a DK tábora lelkesen megy a párt által kommunikált irányba, az MSZP- és Jobbik-szavazók viszont eléggé megosztottak.
  • Fidesz-szavazók véleménye az elmúlt hónapban nem változott, nagyjából kétharmaduk el akar menni, és támogatja a kormány álláspontját.
  • A Jobbik szavazóinak a fele elmenne szavazni és a többségük a „nem” pártján áll. Egy hónapja a megkérdezett Jobbik-szavazók 62 százaléka volt a kormány álláspontján és mondta azt, hogy elmegy és nemmel szavaz. Most már csak 47 százalékuk válaszolta ugyanezt. Viszont 11-ről 18 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik azt mondják, tuti, hogy nem mennek el a kvótanépszavazásra.
  • A DK hívei augusztus végén is nagyon karakteres álláspontot képviselnek, követik a párt üzenetét: héttizedük nem megy el szavazni.
  • Az MSZP táborának választói viselkedése egyáltalán nem egységes: 31 százalékuk fogadja meg a párt álláspontját és távol marad a szavazástól. Júliusban 35, most 21 százalék vívódott azon, hogy elmenjen-e szavazásra: 17-20 százalék aktívnak mutatkozik, de szavazata tartalmáról nem döntött. Több mint egytizedük a kormány által javasolt megoldást választaná, nemmel voksolna, míg 6 százalékuk az igen választ kívánja behúzni a szavazólapon.