Megjelent a világhírű magyar hálózatkutató új könyve

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

Magyarul jelent meg először a világhírű hálózatkutató és fizikus, Barabási Albert-László új könyve, amely a tervek szerint a jövőben egyetemi tankönyv is lesz. Az amerikai Harvardon is oktató professzor munkája egy viszonylag fiatal tudományágba, a hálózatkutatásba vezeti be olvasókat, amelynek Barabási volt az egyik úttörője a világon. A most megjelent kötet az első átfogó tankönyv a témában, de azért is hiánypótló munka, mert a benne szereplő, hálózatkutatással kapcsolatos ismeretek egyaránt alkalmazhatók természettudományos és társadalomtudományi területeken, sőt még az üzleti életben is.


A Magyar Tudományos Akadémián mutatták be Barabási Albert-László A hálózatok tudománya című új könyvét. Lovász László, az MTA elnöke gesztusértékűnek nevezte, hogy Barabási magyarul írta meg a kötetet, hiszen a világhírű kutató most már ideje nagy részét az Egyesült Államokban tölti; a Northeastern Egyetemen és a Harvardon is oktat. Korábbi könyve, a Behálózva szintén a Libri Kiadó gondozásában jelent meg magyarul 2003-ban. A tudomány és a mindennapi élet hálózatokon keresztüli kapcsolódását bemutató művet azóta 13 nyelvre fordították le, több országban bestseller lett. Most megjelent új könyvét, A hálózatok tudományát is egy tucat nyelvre fordítják le, az angol kiadás mellett már készül a kínai változat is.

Miért érdekesek egy laikus számára a hálózatok? Mert teljesen átszövik a mindennapjainkat, legalábbis a könyv állítása szerint. Hálózatok bonyolult rendszere működteti az internetet, a társas kapcsolatainkat, a terrorista szervezeteket, de még a testünkre leselkedő betegségeket is. Egy-egy hálózat működési törvényszerűségeinek megértésével rengeteg katasztrófát előzhetünk meg, de például a csoportok működési dinamikája is kiszámíthatóbbá válik. Új könyvében Barabási tíz referenciahálózaton – köztük az internet és a mobiltelefon-hívások működésén – keresztül mutatja be mindeme törvényszerűségeket.