Megjelent a Fedél Népkül

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A Fedél nélkül a Népszabadság-melléklettel nem ingyenes, mindenkinek annyit kell rászánnia, amennyit gondol – a bevétel adományként a hajléktalanokhoz kerül.


Csütörtöktől kapható a Fedél nélkül e heti különkiadása, amelyhez 12 oldalas Népszabadság-melléklet (Fedél Népkül) is tartozik. 12 ezer példányban került az utcára a lap, amelyet fényképes igazolványt viselő árusoktól lehet megvásárolni a nagyobb csomópontoknál (pl. Blaha Lujza tér, Nyugati, Corvin-köz).


A vidéki, pláne a külföldi terjesztés egyelőre eseti, ha erről további hírünk van, azonnal közöljük

– írja a Népszabi Szerkesztősége.


A hajléktalanok által írt és terjesztett lapba, ahogy ezt előzetesen ígérték a bezárt Népszabadság szerzői, többek között Megyesi Gusztáv, Tamás Gáspár Miklós, Tamás Ervin, Uj Péter is írtak ezen a héten. A mellékletben nem tényfeltáró cikkeket, hanem publicisztikákat lehet olvasni.

Megyesi fiatalkorában, amikor először a szabad ég alatt aludt, tapasztalta meg, hogy mekkora jelentősége van a megfelelő szigetelésnek, de cáfolja, hogy a Népszabadság papírja szigetelne a legjobban. A fiatalkori időtöltés akkor romantikusnak tűnt, de másoknak ez maga volt az élet. Megyesi szerint fontos, hogy az utcai éjszakázás praktikáit mindenki megismerje,


mert izgalmas idők jönnek, sohasem tudhatjuk, hogy mikor lesz szükségünk a szabadban való alvásra, s a helyes takarózási technikára

– írja Megyesi.


Uj Péter, a 444 főszerkesztője szerint a médiumok feletti ellenőrzés, bedarálás már régóta elkezdődött, de szerinte legyünk optimisták:


Előbb vagy utóbb (inkább előbb) a kinyírókat is kinyírják. Ki lesznek nyírva. Ez a rendszer logikája.

Tamás Ervin, a Népszabadság egykori főszerkesztő-helyettese szerint az újságban több nemzedék tudott együtt dolgozni, és a lap bezárása mindenkinek fáj mindegy is, hogy kinek a legjobban.


Tudjuk, amit tudunk. Érzünk, amit érzünk. A rendszerváltás huszonhetedik évében.

– írja az egykori főszerkesztő-helyettes.