Megjelenése napján rekordot döntött Umberto Eco utolsó könyve

-

Rekordszámban, egyetlen nap alatt 75 ezer példányban kapkodták el Umberto Eco, a február 19-én 84 évesen elhunyt olasz író-filozófus legutolsó könyvét, a Pape Satan Aleppét.


A mintegy 500 oldalas könyvet eredetileg májusban akarta publikálni a La Nave di Teseo (Thészeusz hajója) kiadó, amelyet Eco, Elisabetta Sgarbi rendező és író, valamint több más olasz szerző alapítottak nemrég. Eco váratlan halála miatt azonban február 26-ra, péntekre hozták előre a kiadást.

A kötet Umberto Eco 2000-től megjelent közéleti és kulturális írásait gyűjti össze, köztük azokat, amelyek Minerva levelei címmel a l'Espresso hetilap utolsó oldalán jelentek meg. A szerző halála előtt néhány nappal bólintott rá a könyv megjelenésére.

Elisabetta Sgarbi, az új kiadó vezérigazgatója és főszerkesztője további, rekordnagyságú eladási statisztikákat jósolt a hétvégére, egyben örömét fejezte ki, hogy „ilyen szépen” indul az író által is életre hívni akart kiadó, amelynek ez az első publikációja.

Az olasz értelmiség egy része szerint Eco, Sgarbi és más olasz írók a Berlusconi család tulajdonában lévő és az olasz könyvkiadást uraló Mondadori-Rcs kiadói csoport ellensúlyaként alapították meg az új olasz kiadót, amelyet maga Umberto Eco kétmillió euróval finanszírozott.

A Pape Satan Aleppe cím Dante Alighieri Isteni színjátékát idézi. A Pokol hetedik énekének első sorában az alvilági isten, Pluto a „Pape Satan, pape Satan, aleppe” szavakkal fogadja Dantét és Vergiliust.