Mégiscsak az lesz a tranzitzóna, aminek eredetileg szánták

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Végállomás a menekültek 99 százaléka számára. A kormányzat korábban cáfolta, hogy a zónák csak Szerbia felé lesznek nyitottak, Lázár János azt is mondta, nem szerencsés tranzitzónának hívni ezeket, pedig a törvény is így nevesíti. Keddre világossá vált, a két új – Röszkén és Tompán létesített – intézmény neve tranzitzóna, csak Szerbia felé nyitottak, és ezekből Magyarországra csak a menedékjogot kérők töredéke juthat be.


Kovács Zoltán kormányszóvivővel közösen tartott szegedi tájékoztatóján Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó elmondta, a Szerbia felől érkező migránsok két tranzitzónában – Röszkén és Tompán – nyújthatják be menedékkérelmüket. Itt regisztrálják személyes adatait, ujjlenyomatokat és arcképfelvételt készítenek, melyet rögzítenek az uniós adatbázisba.


A tranzitban tartózkodók ellátásáról a magyar állam gondoskodik. Amennyiben ügyükben 24 órán belül nem születik döntés, a menedékkérők a tranzitban kialakított szálláshelyekre kerülnek. A kérelmüket legkésőbb nyolc napon belül elbírálják a hatóságok, az érintettek két napon belül bírósági felülvizsgálatot kérhetnek. Elutasító döntés esetén a migránst visszaküldik Szerbiába, ez azonban nem tekinthető kitoloncolásnak, hiszen a kérelmező a tranzitban jogilag nem lépett magyar területre – tudatta Bakondi György.

Hozzátette: a migráns a tranzitban nincs őrizetben, azt bármikor elhagyhatja.

Két menekültkérelmet már el is utasítottak.