Mégis volt növényvédő a paprikában

-

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma nem engedélyezett hatóanyagot talált a Greenpeace által kifogásolt étkezési paprikában. Az érintett tételek forgalomba hozatalát megtiltották, és elindították a hatósági eljárást.


A klórfenapír jelenlétét kimutatták a Nébih vizsgálatai, a diklórfosz nevű másik szer jelenlétét viszont már nem tudták sem kizárni, sem megerősíteni. A Greenpeace Magyarország április első hetében kereste meg a Nébihet egy étkezési paprika mintával, amelyben az egyesület által megbízott laboratórium diklórfoszt és klórfenapírt tartalmazott.


A klórfenapír jelenlétét kimutatták a Nébih vizsgálatai, a diklórfosz nevű másik szer jelenlétét viszont már nem tudták sem kizárni, sem megerősíteni. Egyik hatóanyag nem szerepel az Európai Unió pozitív listáján, ezért az ilyen anyagot tartalmazó készítmények növényvédelmi felhasználása Magyarországon nem engedélyezett.

A Nébih jelentése szerint az esetleg már elfogyasztott paprika nem tartalmaz annyi hatóanyagot, hogy annak egészségkárosító hatása legyen.